SVI ZAJEDNO DO ORALNOG ZDRAVLJA

SVI ZAJEDNO DO ORALNOG ZDRAVLJA

Ove godine po šesnaesti put obeležava se Nacionalna nedelja zdravlja usta i zuba, od 15. do 21. maja i to pod sloganom „Svi zajedno do oralnog zdravlja“.

Ovo je završna manifestacija sveukupnih ovogodišnjih aktivnosti za očuvanje i unapređenje oralnog zdravlja stanovništva u organizaciji Zavoda za stomatološku zdravstvenu zaštitu, Stomatološkog fakulteta Univerzieta u Beogradu i Instituta za javno zdravlja Srbije.

Ciljevi obeležavanja ove nedelje su:

  • privlačenje pažnje javnosti na značaj zdravlja usta i zuba kao važne komponente opšteg zdravlja
  • informisanja stanovništva o metodama za spečavanje oralnih bolesti i podsticanje na njihovu široku primenu
  • mobilisanje svih segmenata društva kako bi dali doprinos promociji opšteg i posebno oralnog zdravlja

zdrav osmeh

Nosioci ovih aktivnosti na teritoriji naše opštine su Služba stomtološke zaštite Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ i Zavod za javno zdravlje koji pokriva ceo Srednjebanatski okrug. U okviru ove akcije Stomatološka služba Doma zdravlja će u toku ove nedelje posetiti 37 vrtića i 30 osnovnih škola na teritoriji opštine Zrenjanin. Putem predavanja stomatolozi će infotmisati decu o značaju oralnog zdravlja i merama prevencije, a posebno o potrebi i mogućnostima da se ličnim i kolektivnim ponašanjem čuva i unapređuje zdravlje usta i zuba.

U okviru kampanje obeležavanja Nacionalne nedelje zdravlja usta i zuba, a u saradnji sa Prosvetnim pregledom Srbije, raspisan je konkurs za literarni sastav i likovni rad na temu „Svi zajedno do oralnog zdravlja“. Nakon izbora najboljih radova na nivoima okruga biće proglašeni i najbolji radovi na nivou republike.

Scroll to Top