Škola za trudnice

Adresa: dr Emila Gavrila 25, Zrenjanin

Telefon: 023/564-532

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu žena (Dispanzer za žene) od decembra 2012. godine organizovan je program psihofizičke pripreme trudnica za porođaj.

Zadatak i cilj Školice je da:

  • na najbolji način pripremi trudnice za porođaj
  • nauči trudnice da prate faze porođajai aktivno učestvuju u njima
  • da se po završetku školice osećaju sigurno, da bez straha i panike rode svoju bebu
  • savladaju sve potrebne veštine u vezi sa negomi ishranom novorođenčeta

Psihofizička prirema podrazumeva dobru koncentraciju, uspešnu relaksaciju i primenu određenih tipova disanja koje trudnice uče, kroz vežbu usvajaju i na kraju primenjuju. Kroz program Školice, trudnice se pripremaju i za prve korake materinstva, za period koji ih čeka posle porođaja, a to je dojenje, kao i problematika koju ono nameće. Majke se moraju izboriti sa problemom i prvom preprekom na koju naiđu kada započnu proces dojenja (položaj deteta prilikom dojenja, ispadanje bradavice, pojava ragada, zastoj mleka ili upala grudi, opterećenost ceđenjem).

Ovo bi značilo da je škola za trudnice prva karika u lancu koji daje doprinos podizanju svesti o značaju dojenja.

Da bi trudnica mogla da prisustvuje ovom programu mora ući u 28. nedelju trudnoće i imati odobrenje od ginekologa koji vodi trudnoću (prijava od 20. nedelje trudnoće- zbog formiranja grupa)

Grupe se formiraju u zavisnosti od broja prijavljenih trudnica.

Psihofizička priprema trudnica za porođaj je organizovana dva puta nedeljno. Prijavljivanje za pohađanje Školice za trudnice je putem telefona 023/ 546-532 ili ličnim dolaskom.