ŠTUCANJE BEBE

U najvećem broju slučajeva “bebeća štucavica” je pojava koja spontano prolazi. Gotovo da nema novorođenčeta i bebe koja ne štuca.

Najčešće je reč o potpuno bezopasnoj pojavi, koja spontano prolazi. Uzrokovana je vraćanjem hrane iz želuca prema jednjaku i ustima. Reč je o tzv. fiziološkom refleksu koji ne remeti zdravlje. Dobro raspoloženje, apetit i napredovanje u težini najsigurniji su znaci da bebi štucavica ne smeta i da joj ne pravi probleme. Ali, ako se štucanje javlja u vrlo dugim periodima, ako beba deluje umorno i nezadovoljno, ne napreduje, a uz štucanje i kašlje, treba da konsultujete pedijatra.

Detetu možete da pomognete tako što ćete ga uzeti u naručije da malo promeni položaj u kojem je, a i nije loše da podignete uzglavlje, tako da glavica u odnosu na telo stoji pod uglom od 30 stepeni. Takođe, ako je beba na veštačkom mleku, proverite da li ono ima oznaku AR (anti refleks), što znači da ima dodatak kukuruznog skroba koji se veže sa želudačnom kiselinom, pa bebe imaju manje problema sa štucanjem.

Scroll to Top