MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA

Međunarodni dan sestrinstva, 12. maj 2018. godine, obeležava se pod sloganom „Sestrinstvo: glas koji sledimo – zdravlje je ljudsko pravo, ukazujući da bi zdravstvena zaštita trebalo da bude dostupna svima, bez obzira na mesto gde se pruža i okruženje.

Međunarodni savet sestrinstva (International Council of Nurses) ukazuje na više značajnih aspekata dostupnosti zdravstvene zaštite:

  • uočavanje i identifikacija neprepoznatih zdravstvenih potreba;
  • zadovoljavanje raznolikih zdravstvenih potreba;
  • dostupnost i laka pristupačnost uslugama;
  • priuštiva nega;
  • sigurna i kvalitetna nega;
  • neprekidan i humanocentrični pristup.

Zašto se Međunarodni dan sestrinstva ove godine usmerava na zdravlje kao ljudsko pravo? Ovo šire usmerenje omogućava sestrinstvu da razume filozofsku osnovu svoje celokupne prakse, bilo da se u okviru nje pojedinci bave promocijom zdravlja, prevencijom bolesti i povreda ili tretmanom akutnih i hroničnih stanja. Ovaj fokus nam omogućava da utvrdimo zdravstvene posledice socijalnih odrednica zdravlja (sanitarnih mera, adekvatne ishrane, stanovanja, životne sredine i  radne okoline, obrazovanja, ravnopravnosti…) i omogućava nam da razumemo sistem zdravstvene zaštite iz perspektive u čijem je središtu osoba i zajednica.

Zdravstveni sistem je esencijalni element zdravog i ravnopravnog društva. Zdravlje kao ljudsko pravo je perspektiva koja znači da gde god da živite možete dobiti zdravstvenu zaštitu koja je u skladu sa vašim zdravstvenim potrebama.

Međunarodni dan sestrinstva obeležen je prigodnom kulturno – umetničkom priredbom u Narodnom pozorištu “Toša Jovanović” u organizaciji Saveza zdravstvenih radnika Zrenjanin. Tom prilikom uručene se i povelje zdravstvenim radnicima a dobitnici iz Doma zdravlja “Dr Boško Vrebalov” su: Patai Magdolna, Tadić Čilerdžić Bogdanka, Mandić Cvetana, Milanov Maja, Milidragović Biljana, Detki Slavica i Šatara Dušanka. Posebno priznanje uručeno je Službi polivalentne patronaže, a dobitnik ovogodišnjeg srebrnog znaka iz zrenjaninskog Doma zdravlja je Slobodan Stanić