PSIHOFIZIČKA PRIPREMA TRUDNICA ZA POROĐAJ

PSIHOFIZIČKA PRIPREMA TRUDNICA ZA POROĐAJ

U Domu zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ u Zrenjaninu u okviru Dispanzera za žene organizovan je program psihofizičke pripreme trudnica za porođaj. Pre oko godinu dana kompletno je renovirana sala u kojoj trudnice rade vežbe napinjanja  i disanja i gde takođe slušaju predavanja na temu porođaja, pripreme za porođaj kao i za ono što ih čeka u prvim danima nakon povratka iz porodilišta. Trudnice ovaj program mogu pohađati dva puta nedeljno, utorkom i petkom, u prepodnevnim časovima od 10h do 11h a popodne od 17h do 18h. Da bi trudnica mogla da pDSC03135risustvuje ovom programu mora ući u 28. nedelju trudnoće i imati odobrenje od ginekologa koji vodi trudnoću. Prijava sDSC03138e vrši na šalteru Dispanzera za žene gde se i pravi spisak grupa pa kada trudnice uđu u 28. nedelju trudnoće sestre ih pozivaju na zakazane termine.

Teorijski deo podeljen je u dva dela, pretporođajni period i period nakon porođaja. Trudnice dobijaju informacije o ishrani, higijeni, ponašanju kod kuće i u okruženju tokom trudnoće. Ishrana mora biti kvalitetna i raznovrsna gde su uključeni meso, mleko i mlečni proizvodi, sveže voće i povrće i iznutrice. Treba jesti češce i po manje što znači da je najbolje imati pet manjih obroka u toku dana. Isto važi i za tečnost, uzimanje dovoljne količine vode je bitno ali po malo da ne bi izazvala mučninu i povraćanje. Istina je da se tokom trudnoće jede za dvoje, ali ne dva puta više nego dva puta odgovornije te je zdrava ishrana obaveza buduće majke kao prvi korak ka zdravom detetu. Ne preporučuje se porast telesne težine više od 14kg. Održavanje lične higijene se podrazumeva, treba se tuširati svakog dana, prati intimne delove pre spavanja i nakon velike nužde. Telo treba mazati blagim i hranjivim kremama kako bi sprečili nastanak strija. Kosu takođe treba prati blažim preparatima. Tokom trudnoće i dojenja moguće je da se kosa i nokti krzaju i lome ali nakon dojenja dolazi do regeneracije. Tokom noći najbolje je spavati minimum osam sati a u toku dana potrban je popodnevni odmor bar sat vremena. Treba imati na umu da je odmor za trudnice ležanje a ne sedenje. Preporučuju se lake šetnje i duži boravak na svežem vazduhu. Treba biti umeren u svemu i izbegavati sve što može dovesti do povreda i padova. U slučaju bolesti, naročito infektivnih žena se javlja svom reonskom lekaru i uvek treba da naglasi da je trudna. U takvom stanju ne dolazi u Savetovalište za žene da ne bi zarazila druge trudnice. Lekovi se nikada ne uzimaju na svoju ruku već u dogovoru sa lekarom i ginekologom i nikakvo rendgensko snimanje nije dozvoljeno. Preporučuje se odlazak kod stomatologa jer može doći do kvarenja zuba tokom trudnoće. Najčešći problemi koji se javljaju u trudnoći su malokrvnost, urinarne infekcije, povišen krvni pritisak i trudnički šećer.

Drugi deo teorijske nastave odnosi se na prepoznavanje znakova kad je porođaj počeo i kad je vreme da se krene u porodilište kao i šta ih čeka kad se vrate kući sa bebom. Ako vodenjak pukne kod kuče bez panike treba sačekati dvadesetak minuta da prvi mlaz iscuri, nakon toga se istuširati i tek onda krenuti u porodilište. Ukoliko se pojavi sukrvica ili krv kao i ritmički bolovi sa pauzama u predelu stomaka i donjih leđa, to su takođe sigurni znaci da je porođaj počeo i da se treba javiti lekaru u porodilištu. U školi odučene sestre sprovode trudnice kroz sve četiri faze porođaja i uče ih kako pravilno da se napinju i dišu tokom porođaja kako bi on protekao što lakše. Ovo je vrlo bitno kao psihološka potpora za porodilju jer se time smanjuje strah od nepoznatog i one spremne dočekuju sam čin porođaja. Nakon dolaska kući, porodilju i bebu posetiće patronažna sestra ali porodilje se uče kako i same da se snađu. Ukoliko postoji rana od epiziotomije mora se redovno prati i menjati uložak jer samo čista i suva rana brzo zarasta. Prva kontrola kod ginekologa je nakon šest nedelja sa otpusnom listom. Žene dobijaju i informacije o dojenju, pripremi bradavica i tehnikama izmazavanja. Bitno je znati da mleko majke ne može da ne valja, može samo da bude nedovoljno kada se uz konsultacije sa pedijatrom uvodi dohrana. Žene koje doje mogu zatrudneti te je potrebno koristiti nešto od lokalne kontracepcije. U školi za trudnice žene dobijaju i informacije kako da brinu o svojoj bebi, neguju pupak, temenjaču, koriste široki povoj i oblače je.

Praktičan deo odnosi se na vežbe napinjanja i vežbe disanja. Vežbe napinjanja rade se isključivo u sali u kontrolisanim uslovima i zajedno sa sestrom obučenom za nastavu i ne rade se kod kuće. Vežbe disanja se rade i kod kuće, što je žena bolje uvežbana lakše će se snaći u toku porođaja. Trudnoća nije period kada žena treba početi sa vežbanjem ili nekim sportom ukoliko to pre nije radila, mogu se raditi samo specijalno osmišljene vežbe za trudnice koje su dobro izbalansirane.

Kada dođe momenat da se krene u porodilište, torba sa stvarima treba da je već spremna. Spisak stvari koje treba poneti u zrenjaninsko porodilište:

  • Dokumentacija (krvna grupa, overena zdravstvena knjižica i dve fotokopije iste, lična karta, izvod iz matične knjige venčanih ili rođenih ukoliko porodilja nije venčana, uput za bolničko lečenje, HbsAg, bris grla i nosa, urinokultura i koprokultura, sva dokumentacija od ginekologa u vezi sa trudnoćom)
  • Pribor za ličnu higijenu (čaša, peškir, češalj, papuče, sapun, pasta i četkica za zube, wc papir, spavaćice, 5 pakovanja pamučnih mrežastih uložaka, 3 podloge za porodilje)
  • Malo pakovanje jednokratnih pelena za 3-5 kg i pakovanje vlažnih maramica
  • Od hrane dozvoljen je unos samo soka, vode i suvog keksa
  • Stvari potrebne za otpust bebe i majke (to donosi porodica kada dolazi po majku i dete): ćebe ili jastuče, 4 pelene i jedna švedska, 2 benkice, 2 kapice, odelce ili štrampla, kompletna odeća i obuća za porodilju.
Scroll to Top