OBEZBEDITE DETETU ZDRAV POČETAK ŽIVOTA

OBEZBEDITE DETETU ZDRAV POČETAK ŽIVOTA

Vakcinacija znači zaštiti dete od potencialno smrtonosne bolesti a time zaštiti i širu zajednicu. Zakon takođe obavezuje roditelje da svoju decu vakcinišu. Zahvaljujući intenzivnoj promociji imunizacije dece i dobrim odzivom na vakcinaciju u Zrenjaninu nije zabeležen slučaj oboljevanja od morbila i rubeole.

Imunizacija je najbrža, najefikasnija i najekonomičnija mera prevencije protiv zaraznih bolesti. Naša zemlja je među prvima u Evropi, još u 19. veku, prihvatila vakcinaciju kao najefikasniji oblik prevencije i donela zakonsku obavezu da se na taj način otpočne intenzivna borba protiv zaraznih bolesti. Srbija spada i u jednu od prvih zemalja koja je počela sopstvenu proizvodnju vakcina, te je 1900. godine proizvedena vakcina protiv velikih boginja i besnila u Pasterovom zavodu u Nišu.

Kalendar obavezne sistemske imunizacije predstavlja redosled davanja određenih vakcina u odnosu na uzrast:

  • po rođenju prima se vakcina protiv tuberkuloze (BCG) i hepatitisa B (HB)
  • u drugom mesecu života protiv hepatitisa B (HB)
  • sa navršena dva meseca života dete prima petovalentnu vakcinu Pentaxim protiv difterije, tetanusa, dečije paralize i hemofilusa influence B (DtaP, IPV, Hib). Ova vakcina se prima tri puta, na mesec dana od prethodne primljene doze
  • sa navršenih 6 meseci dete prima treću dozu vakcine protiv hepatitisa B
  • nakon godinu dana od primljene poslednje doze, sledi revakcinacija Pentaxima
  • od navršenih 12 do navršenih 15 meseci dete se vakciniše protiv morbila, zaušaka i rubeola (MMR)
  • pred polazak u školu, sa 6/7 godina sledi vakcinacija protiv difterije i tetanusa (DT), dečije paralize (Polio) i ponovo MMR vakcina
  • poslednja imunizacija u kalendaru je u detetovoj 14. godini, takođe protiv difterije i tetanusa (DT) i dečije paralize (Polio)

Vakcinacija znači zaštititi dete od posledica potencijalno smrtonosnih bolesti, a ne vakcinisati dete znači upravo suprotno ali u tom slučaju nije samo dete ugroženo već i šira zajednica. Osim deteta koje bi bilo direktno obolelo od potencijalno smrtonosne bolesti, na udaru je osetljivi deo populacije, pre svega druga deca, stari, hronični bolesnici i svi sa imunološki oslabljenim organizmom što lako može dovesti do epidemije.

“Mi u Dečijem dispanzeru zrenjaninskog Doma zdravlja “Dr Boško Vrebalov” intezivno radimo na promociji vakcinisanje dece tako da smo vrlo zadovoljni odazivom na vakcinaciju. Postoje roditelji koji se protive vakcinaciji ili dođu zbunjeni zbog nejasnih informacija koje se u javnosti plasiraju, ali mi se uvek trudimo da im objasnimo šta je imunizacija i zašto je neophodna, predočimo im moguće posledice oboljevanja od takog tipa bolesti, te ih usmerimo u korust vakcinacije kao najbolje prevencije od zaraznih bolesti. Tu je i zakon naše države koji propisuje da se daca moraju vakcinisati. Procenti su nam vrlo dobri, u Zrenjaninu je odaziv od 85% do 95% u zavisnosti od vakcine”, rekla je dr Biljana Obradović, načelnica Službe za zaštitu dece i omladine zrenjaninskog Doma zdravlja.

U Zrenjaninu i Srednjebanatskom okrugu nije zabeležen slučaj oboljevanja od morbila ili rubeola, bolesti za koje postoji vakcina, ali još uvek nisu iskorenjene. Imunizacija je rezultat kolektivne odgovornosti i na nama je da deci obezbedimo zdrav početak života.

Scroll to Top