NEGA I OTPADANJE PUPČANOG PATRLJKA

Pupčanik se na rođenju vezuje u čvor, koji za relativno kratko vreme otpadne, a na stomaku ostaje “pečat kao dokaz da nas je rodila mama”. Mame više vole da bebin pupak otpadne već u porodilištu, jer tom delu tela svog novorođenčeta obično prilaze sa strepnjom.

Da li mama ima razloga za strepnju kada sama neguje bebin pupak?

Zaista nema razloga za to jer negu pupčanika preuzima patronažna sestra.

Šta je najvažnije za negu pupka?

Pupak se tretira, isprska antiseptičnim sredstvom. Zatim se sterilnom gazom očisti polje (koža) oko pupka, stavi čista gaza, a preko nje svileni ili papirni flaster, ili mreža za rane. Pri presvlačenju pelenu saviti da ne prekriva pupak.

Kako se kupa beba pre nego što pupak otpadne?

Beba se obavezno kupa, ali tako što se drži preko ruke. Sestra to radi vešto i istovremeno tome obučava majku. To je položaj pri kojem se pupčić ne vlaži. Ovakav način kupanja novorođenčeta se primenjuje sve dok se, po otpadanju pupka, ne zasuši i pupčana rana.

Kako nastaje i kako se neguje pupčana rana?

Kada pupčić otpadne, ostaje rana koja se neguje i previja na isti način kao pupak. Isprska se antiseptičnim sredstvom, stavi se gaza i preko flaster, sve dok pupčana rana ne zaceli. Podrazumeva se i dalje samo kupanje preko ruke.

Nakon što pupak otpadne, može da se pojavi granulom. To je tkivo koje se tretira kao i pupčana rana. Ukoliko se granulom ne povuče do sledeće posete patronažne sestre, ona će – ako je potrebno, da uputi novorođenče pedijatru.

Šta još može da očekuje mama novorođenčeta kada je reč o bebinom pupku?

Kada pupak otpadne i sasuši se pupčana rana, trebalo bi da se jednom u sedam do deset dana očisti štapićem od vate, koji je natopljen antiseptičnim sredstvom. Na taj način se otklanjaju sitne čestice pamučne prašine iz pupka, koje se tu nakupe od benkica i pelenica. Povremeno čišćenje pupka na ovaj način je važno da ne bi došlo do infekcije kože u samom pupku, što mogu da izazovu pamučne čestice i eventualna vlaga.

Koliko uspešna nega novorođenčeta zavisi i od lične higijene majke?

Pri negovanju bebe, posebno bebinog pupka, neophodan je visok stepen lične higijene majke. Posebno treba negovati ruke, jer pupak predstavlja ulazna vrata za infekcije iz spoljne sredine.

Otpadanje pupka

To se obično događa od petog dana po rođenju, pa do 20. dana. Ni u ovom slučaju (ako pupak ne otpadne u prvih desetak dana), mama nema razloga da bude zabrinuta. Patronažna sestra će proceniti da li je potrebno i kada da se beba uputi u Dečji dispanzer na dalju obradu pupka.

Tamno crveni kružić ne treba da plaši

Nemojte da se uplašite ako se u toku prvog meseca bebinog života na pupčanoj jamici pojavi tamno crveni kružić, tanak kao nit. To je trag zgrušane krvi iz sasušenih kapilara pupčanika, koja se izbacuje, što je sasvim prirodan proces. U pitanju su promili krvi, ali mogu da iznenade i uplaše neiskusnu mamu. Otklanjaju se štapićem od vate natopljenim sa malo antiseptičnog sredstva.

Scroll to Top