KUPANJE NOVOROĐENČETA

Koža je prva barijera koja štiti telo od svih spoljašnjih nasrtaja. Ona je jedan od puteva kojim telo izbacuje otpatke koji se u njemu nagomilavaju i mesto na kome se telo najuspešnije brani od spoljašnje vrućine. Na nju prvo pada nečistoća, taloži se prašina a nekad i klice. Moramo je, dakle, negovati i čistiti da bismo joj pomogli da uspešno odgovori zadacima kojima je namenjena. Ali se kupanjem ne neguje samo koža nego se njime u isto vreme povoljno utiče na protok krvi i disanje i na opšte zdravlje. Uredno kupanje je prvi i osnovni uslov svake dobro zamišljene nege novorođenčeta.

Da li bebu treba kupati svaki dan?

Česta nedoumica novopečenih roditelja je koliko često treba kupati bebu.

Bebe u prvih 14 dana ne treba bebu kupati svakodnevno, već 2 -3 puta nedeljno po 5 minuta, čistom toplom vodom. Svako veče brišu se delovi tela koji se pojačano znoje, deo iza ušiju, ispod pazuha, prevoji ispod brade, na vratu i na preponama.

Koju kadicu kupiti?

Prilikom kupovine kadice za kupanje potrebno je obratiti pažnju na veličinu, tako da se može koristiti duže vreme. U kadici sa ravnim dnom dete se može ispružiti i neometano praviti pokrete u vodi što doprinosi motornom razvoju. Roditelji su ti koji pridržavaju dete i na taj način sprečavaju povrede.

Koja je idealna temperatura prostorije i vode za kupanje?

Temperatura u sobi treba da bude prijatna (oko 24-26 °C), a sve što vam je potrebno za kupanje se pripremi i stoji na jednom mestu, pri ruci! Dubina tople vode u kadici treba da je oko 5 cm. A toplota vode se proverava podlakticom i toplomerom za vodu. Temperatura vode treba da bude 37 stepeni.

Kako da okupate bebu?

Prvo kupanje bebe po izlasku iz porodilišta demonstrira patronažna sestra.

Operite ruke i kadicu pre kupanja bebe. Pripremite sve što je potrebno za kupanje, negu kože i kose, čist veš. Kada ste zagrejali prostoriju i pripremili sve što je potrebno možete da raspovijete bebu.

Bebu uzimate tako što svoju levu ruku zavučete ispod njenih ramena, glava je podupreta podlakticom, a vašu desnu ruku podvučete ispod bebine guze i na desnoj podlaktici su oslonjene bebine nogice. Samo bebinu guzu i nogice spuštate vodu, dok prstima leve ruke držite bebu ispod pazuha. a desnom rukom je kupate. Prvo se pere lice, zatim glava, pa vrat, jedna pa druga ruka, grudni koš, stomak, genitalije zatim noge. Predeo polnih organa treba dva puta oprati uvek pokretima od napred ka pozadi. Potom bebu okreće na stomak, tako da je prednji deo grudnog koša i glava bebe preko leve ruke a kolenima je oslonjena u kadici. Operete bebin vrat sa zadnje strane i leđa, zatim još jednom guzu i genitalije sa zadnje strane. Podignete bebu iznad kade i isperete je čistom vodom iz bokala. Temperaturu vode u bokalu proveravamo rukom. Beba se ispira od glave prema leđima, guzi i nogama, zatim je okrećete i isperete sa prednje strane. Izvadite je iz kadice i umotate u mek veliki peškir. Posušite je nežnim tapkanjem po koži. Obrišite bebine uši spolja, namažete guzu i prevoje kremom, obučete u čistu odeću i zatim je podojite.

Posle kupanja bebe uvek duže spavaju pa je zgodno bebu kupati uveče u vreme kada vi i vaš suprug imate najviše vremena.

Plašim se da kupam bebu jer joj još nije otpao pupak, šta da radim?

Dok ne otpadne pupčani patrljak bebu kupate preko ruke (držite bebu preko podlaktice sa pelenom preko pupka) ili ležeći na leđima sa glavicom podignutom i oslonjenom na majčinu podlakticu (sa pelenom preko pupka).

Scroll to Top