NEGA KOŽE NOVOROĐENČETA

Rođenje bebe predstavlja nagli prelazak iz intrauterinog života u spoljašanju sredinu. Mada koža novorođenčeta ima sličnu strukturu kao koža odraslih, ima i nekih razlika.

Koža novorođečeta je u celini tanja i manje elastična, pa je samim tim, smanjena njena zaštitna funkcija. Sadržaj vode u površinskom sloju je viši i povećana je propustljivost, štetni činioci kroz nju lako prodiru, a može se i lakše mehanički oštetiti. Termoregulacija još nije uspostavljena.

Zbog posebnih karakteristika kože novorođenih beba, kao i dece, kozmetički preparati za higijenu i negu zahtevaju posebnu pažnju. Jedan od osnovnih uslova je da iz takvih preparata budu isključeni svi sastojci koji bi mogli biti potencijalno opasni na bilo koji način.

Čime da negujem dečiju kožu?

Proizvodi za negu kože trebalo bi da su Ph neutralani ili blago kiseli, da sadrže emolijens i da su tečni, hemijski i fizički stabilni. Što znači da ne izazivaju iritaciju kože, kao i da ne iritiraju i ne peckaju oči. Idealno bi bilo da sapuni za bebe nemaju boju i miris, da su bez konzervansa i da nisu fotosenzitivni. Važno je da su proizvodi za negu dečije kože dermatološki testirani.

Pelenska regija je posebno osetljiv deo kože i neophodna je česta promena pelena, pranje  mlakom vodom i blagim preparatima koji ne iritiraju kožu i primenu emolijentnih preparata.  Ako se pojavi pelenski osip nanosi se krema na bazi cink oksida.

Roditelji, ili osobe koje brinu o deci treba pažljivo da pročitaju instrukcije i karakteristike proizvoda koji žele da koriste.

Scroll to Top