ZATVOR KOD BEBA

Kratkotrajna opstipacija leči se lako i jednostavno

Masaža može da pomogne u slučaju blokiranog rada creva. Stavite na prste malo ulja ili hidratantne kreme i, počevši od pupka, pravite kružne pokrete po stomaku u pravcu kazaljke na satu. Nastavite ako primetite da beba uživa u tome.

Dok je beba u ležećem položaju, uhvatite je za nožice i napravite brz kružni pokret. Tako ćete pokrenuti stomačne mišiće koji će blago pritisnuti creva i omogućiti pokretanje sadržaja u njima. I pokreti kao vožnja bicika, ili leva ruka desno koleno mogu pomoći u pokretanju creva.

Nikada ne stavljajte toplomer ili neki drugi predmet u anus da biste stimulisali pražnjenje creva, jer tako možete da povredite svoju bebu.

Nikada detetu ne dajte laksativ i ne stavljajte im čepiće na svoju ruku. To je terapija koju jedino lekar može da vam preporuči.

Kada potražiti pomoć pedijatra?

  • Ako beba nema stolicu duže od deset dana, a ima i druge tegobe – nervozna je, plačljiva, neće da jede ili prekida obrok.
  • Ako beba ima brojne tečne, smrdljive i zelene stolice
  • Kada se primeti veća količna sveže krvi na stolici.
  • Ako beba ne napreduje u težini, traži da jede, a nema stolicu duže od sedam dana
  • Kada i posle dve nedelje (ovo važi za bebe koje samo sisaju) nema stolicu, treba se javiti pedijatru, čak iako je sve drugo u redu.
Scroll to Top