PREVENCIJA KARDIOVASKULARNIH BOLESTI

Zašto je srce važno?

Srce je motor koji nas pokreće. Pumpa krv u svaki deo tela, obezbeđujući energiju i kiseonik za mozak, mišiće i druge ćelije. Bolesti srca i krvnih sudova vodeći su uzrok obolevanja i smrtnosti u svetu i kod nas. Brojne studije su pokazale da za nastanak kardio-vaskularnih bolesti ubedljivo povećavaju rizik: zasićene masne kiseline, visok unos natrijuma, visok unos alkohola, gojaznost i umerena gojaznost.

Šta pušenje čini vašem srcu?

Hemikalije u duvanu otežavaju krvi da prenosi kiseonik, a nikotin i ugljen monoksid se talože u krvnim sudovima. Nedostatak kiseonika i suženi krvni sudovi dovode do bržeg rada srca. Utičući na trombocite dolazi do formiranja ugruška u arteriji i do srčanog napada.

Zbog čega je ishrana važna za srce?

Holesterol iz hrane dovodi do povišene koncentracije holesterola u krvi i otežanog protoka krvi. Nepravilna ishrana utiče na povišenje nivoa krvnog pritiska, a povišen pritisak dovodi do taloženja masnih naslaga u zidu krvnog suda.

Zbog čega je fizička aktivnost važna za srce?

Sagorevaju se kalorije, smanjuje se nivo šećera i holesterola u krvi, smanjuje se nivo krvnog pritiska I popravlja se snabdevanje organa kiseonikom. Takođe dovodi do boljeg raspoloženja, zadovoljniji smo sobom i bolje reagujemo na stres.

Stres igra važnu ulogu!

Najčešća reakcija na stres je ubrzan rad srca i porast krvnog pritiska. Srce radi brže nego inače i vremenom dovodi do oboljenja.

Scroll to Top