USPEŠNA JOŠ JEDNA AKCIJA BESPLATNIH PREVENTIVNIH PREGLEDA

USPEŠNA JOŠ JEDNA AKCIJA BESPLATNIH PREVENTIVNIH PREGLEDA

Druga po redu akcija besplatnih preventivnih pregleda, održana je u nedelju 15.10.2017. godine u Domu zdravlja “Dr Boško Vrebalov” i Opštoj bolnici “Đorđe Joanović” u Zrenjaninu. U Službi za zaštitu žena zrenjaninskog Doma zdravlja rađen je preventivni ginekološki pregled, PAPA test i kolposkopija, dok su u bolnici rađene laboratoriske analize PSA (tumor marker prostate), muškarcima starijim od pedeset godina i ultrazvuk abdomena, koji je rađen svim pacijentima.

Naši sugrađani su pokazali veliko interesovanje za ovakvu vrstu akcija pa je i odaziv pacijenata bio veliki. Mogućnost besplatnog preventivnog ginekološkog pregleda u Dispanzeru za žene iskoristilo je 55 žena, dok je u bolnici urađeno 125 PSA analiza i 241 ultrazvuk abdomena.

mr Miodrag Subić

“Izuzetno smo zadovoljni odazivom naših sugrađanki. Bilo je pacijentkinja koje nemaju zdravstveno osiguranje ili su prvi put pregledane u našem Dispanzeru za žene, te im je otvoren karton, kao i pacijentkinja koja nije iz naše opštine. Niko nije otišao nezadovoljan. Budući da smo mi radili tri vrste pregleda, bilo je potrebno izdvojiti više vremena za svaku pacijentkinju i one žene koje nisu prošle pregled, zakazane su u redovnim terminima kod izabranih lekara, tako da svakom ko je u nedelju došao obezbedili smo pregled. Svi rezultati nalaza PAPA testa ženama će biti javljeni iz naše ustanove”, rekao je direktor Doma zdravlja mr Miodrag Subić.

Ovu akciju organizovalo je Ministarstvo zdravlja Republike Srbije u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije kao najefikasnijeg načina brige o sopstvenom zdravlju. Ovakvi besplatni preventivni pregledi iz različitih grana zdravstva po planu Ministarstva zdravlja biće organizovani i u budućnosti, svake treće nedelje u mesecu.