ULAGANJA U DOM ZDRAVLJA TOKOM 2017. GODINE

Protekla godina za zrenjaninski Dom zdravlja bila je jedna od uspešnijih. Ulagano je objekte, opremu, osavremenjivanje sistema rada i u informacionu i drugu nemedicinsku opremu. Sredstva su trošena planski, shodno potrebama službi a gde je sve ulagano rekao nam je direktor Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov“, mr Miodrag Subić.

mr Miodrag Subić

Koliko je ulagano u renoviranje zgrada tokom 2017. godine?

„Dom zdravlja koristi 43 objekata gde je smešteno devet službi, potrebno je puno sredstava kako bi se ti objekti održavali, ali u protekloj godini uradili smo veliki deo posla. Kompletno su renovirane tri ambulante: u gradu VI ambulanata u naselju Šumica i dve ambulante u naseljenim mestima Stajićevo i Jankov Most. Za molersko – fasadne radove, renoviranje enterijera i popravku električnih instalacija za ove tri ambulante utrošeno je oko 5,5 miliona dinara. Znatna sredstva uložena su i u zgradu Dispanzera, zamenjen je krov, okrečeno je više od 3000m2, a zahvaljujući donaciji od 14 hiljada evra zamenjeno je na ovoj zgradi 54 prozora i svetlarnik.

Koliko je ulagano u objekte toliko smo se trudili da ulažemo i u opremu kako bi omogućili što bolje uslove za rad. Zahvaljujući pozitivnom poslovanju posle dugog niza godina Dom zdravlja je uspeo da kupi savremene aparate za ambulante. Nabavljeni su novi tenziometri, otoskopi, stetoskopi, vage, digitalni inhalatori, EKG aparati, pulsoksimetri… U taj sitan inventar utrošeno je više od 2 miliona dinara. Za potrebe Službe kućnog lečenja i Polivalentne patronaže kupljena su dva automobila, Dačije Sandero, čime smo počeli obnavljane voznog parka i drugih mobilnih službi osim Hitne pomoći. Zahvaljujući donaciji od 750 hiljada dinara „Dunav“ osiguranja, kupljen je i centralni sterilizator – parni „Auto Klav“, koji će najviše služiti Pedijatriji i Dečijem zubnom odeljenju za sterlilizaciju instrumenata.

Posle dosta godina uloženo je i u uniforme zaposlenih. Kupljena je kompletna oprema za leto i zimu svim zaposlenima, a tu spada odeća, obuća i torbe sa opremom u zavisnosti od potreba službi“.

Tokom godine ulagano je u i razvoj i osavremenjivanje informacionog sistema?

„Znatna sredstva uložena su u informacioni sistem. Kupljeni su novi serveri, za svaku ambulantu obezbeđeni su računari i štampači, ceo Dom zdravlja je umrežen i pokriven brzim internetom. Samo ove godine za razvoj informacionog sistema uloženo je oko milion ipo dinara“.

Dobro poslovanje donelo je i saradnju sa drugim ustanovama kao i nominacije za nagradu?

„Ove godine po prvi put potpisan je ugovor o saradnji Doma zdravlja sa dve škole. Prvo je potpisan ugovor sa Srednom medicinskom školom gde je đacima obezbeđena praktična nastava u Službi hitne medicinske pomoći. Ovo do sada nije bila praksa a đaci, kao i nastavnici, pokazali su veliko interesovanje za ovakav vid nastave. Poučeni dobrim iskustvom sa Medicinskom školom, ugovor je potpisan i sa Srednjim tehničkom i građevinskom školom „Nikola Tesla“ gde je, takođe u Službi hitne medicinske pomoći, organizovana praktična nastava za đake koji imaju predmet Elektronski medicinski uređaji.

Puno je energije i sredstava ulagano u Dom zdravlja, a kao potvrda da idemo pravim putem stigla je i nominacija za prestižnu nagradu na evropskom nivou. Sokratov komitet iz Oksforda u okviru Evropske medicinske asocijacije nominovao je naš Dom zdravlja za ustanovu sa najboljom medicinskom praksom i mene kao direktora za najboljeg menadžera u medicini i farmaciji u 2017. godini. Ta nominacija je izuzetno velika čast ali i vetar u leđa da u narednim godinama budemo još bolji“.

Scroll to Top