PREDNOSTI DOJENJA

Majčino mleko je najbolji i najzdraviji izvor hrane za bebu jer je po sastavu potpuno prilagođen bebi. Upravo zato su saveti pedijatra da dojenje bude jedini i isključivi način ishrane do 6 meseci života odojčeta, a nakon toga uz majčino mleko uvodi se čvrsta hrane. Prednosti majčinog mleka su višestruke:

  1. Kao prvo sastav mleka je idealan za vašu bebu. Majčino mleko je bogato proteinima, neophodnim za rast i razvoj bebe. Ovi proteini su laki za varenje i neopterećuju bubrege tek rođene bebe. U sastav mleka ulaze masti u obliku esencijalnih masnih kiselina koje potpomažu jačanje bebe i sitost. Ugljeni hidrati se nalaze u formi laktoze. Oni su izvor energije za bebu ali i stimulišu povoljnu bakterijsku floru nezrelog crevnog trakta i eliminišu patogene mikroorganizme iz sluznice creva. U majčinom mleku ima dosta minerala i vitamina. Jedino nema D i K vitamina koji se nadoknađuju od 15-og dana života novoronđenčeta. Gvožđa ima u manjim količinama ali dovoljno za rast i razvoj u prvih 6 meseci. Posle se nemlečnom ishranom dopunjuju depoi gvožđa.
  2. Uloga majčinog mleka je nemerljiva jer sazreva bebin imunitet, pa beba kroz mleko dobija zaštitu od infekcija. Tu je naročito važan kolostrum ili prvo majčino mleko. U njemu se nalaze antitela i biološki aktivne ćelije koje obezbeđuju zaštitu bebe od mnogih bolesti: crevnih infekcija, upale uha, alergija, gojaznosti itd.
  3. Nema nijedne adaptirane formule sastava kao što je kolostrum, zato kolostrum zovu prva detetova vakcina. Majčino mleko doprinosi značajnom razvoju mozga bebe i njene inteligencije a psihološka prednost je velika vezanost bebe i majke tim neposrednim kontaktom preko tela, kada blizinu, toplinu i sigurnost ništa ne može da zameni.
  4. Dojenje istovremeno potpomaže brži oporavak majke posle porođaja, bržu regeneraciju materice i smanjuje rizik od osteoporoze i karcinoma dojke. Dojenje štedi porodični budžet jer se ne kupuju adaptirane formule.

Najveći problemi dojenja

  1. Većina majki se pita da li ima dovoljno mleka za svoju bebu? Čudesan mehanizam “ponude i potražnje” stvara dovljno mleka. Kada majka savlada tehniku i veštinu dojenja i pravilnog stavljanja bebe na dojku rešava se još jedan problem a to je problem nepravilnog stavljanja bebe na dojku pri čemu se oštećuju areole i prave se ragade (bolna oštećenja bradavice) što majke odbija od dojenja. Uz stručnu pomoć pravilan podoj se uči a ragade se leče kremama koje ubrzavaju oporavak sluzokože bradavice.
  2. Nekad plač bebe koja odbija dojku majke čini nesigurnim i pitaju se da li sve rade dobro. U pitanju je samo problem kod bebe koji treba rešiti. Može biti da je beba u nezgodnom položaju, nije dobra priljubljenost majke i bebe, beba ima zapušen nosić pa otežano diše, kad beba previše ogladni pa nestrpljivo hvata dojku itd. Zato je tu važna prva pomoć patronažne sestre da bi se podoj što bolje uspostavio.
  3. Posebna stanja kao što su bolesti bebe, zečija usna, rascep nepca, bebe rođene sa smetnjama u razvoju zahtevaju posebne mere dojenja bebe i hranjenja na flašicu zavisno od stanja bebe.
  4. Uvođenje adaptirane formule treba isključivo pedijatar da savetuje kod majki koje i pored pokušaja i dobre volje nemaju dovljno mleka. Neophodnost uzimanja nekih lekova i pojedine bolesti majke koja doji isključuju dojenje.
  5. Upala dojke ili mastitis isto mogu biti prepreka dojenju ali se pri rešavanju ovog problema dojenje nastavlja. Dojilje koje imaju problem sa malim i uvučenim bradavicama mogu koristiti u prvim danima silikonske bradavice.