TVOJ ŽIVOT ZAVISI OD RANOG OTKRIVANJA RAKA

Prema Kalendaru javnog zdravlja 20. mart se obeležava kao Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Uzimajući u obzir činjenicu da je rak dojke vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti kod žena u Republici Srbiji, obeležavanjem ovog dana povećava se informisanost i podiže svest žena o značaju preventivnih pregleda u ranom otkrivanju ove bolesti.

Rak dojke je vodeća maligna bolest kod žena kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju. Najveći broj umrlih od raka dojke javlja se u zemljama u razvoju zbog dijagnostikovanja u kasnoj fazi, uglavnom zbog nedostatka svesti o potrebi ranog otkrivanja, kao i zbog nedostatka resursa u zdravstvenom sistemu. Srbija prema broju umrlih od raka dojke zauzima drugo mesto posle Makedonije. Prema podacima Kancelarije za skrining, Instituta za javno zdravlje Srbije, u Srbiji godišnje 3600-4600 žena oboli, a 1600 umre od ove bolesti. Svakog dana dijagnostikuje se u proseku trinaest karcinoma dojke a četiri ne prežive ovu bolest.

Faktori rizika za oboljevanje:

  • Rana prva menstruacija (pre desete godine)
  • Korišćenje antibebi pilula
  • Ne rađanje ili kasno rađanje, žena nije dojila
  • Istorija oboljevanja u porodici
  • Kasna menopauza
  • Pušenje, gojaznost

Zemlje u kojima se godinama sprovodi organizovana skrining mamografija, smrtnost žena je smanjena za oko 35% i što je jako bitno produžen je životni vek i kvalitet života osobama kod kojih je u okviru skrininga otkriven karcinom dojke u ranoj fazi.

Organizovani skrining raka dojke u 2017. godini u Srbiji, sprovodi se na teritoriji 35 domova zdravlja, kao i radom mobilnih mamografa na terenu. Tokom prošle godine u okviru skrininga U Domu zdravlja “Dr Boško Vrebalov” pozvano je 2.437 žena, a odazvalo se 1287 žena, što je 52,8%. Kod njih 9 dijagnostikovane su zloćudne promene.

U cilju obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke zrenjaninski Dom zdravlja organizovao je predavanje na temu prevencije ove bolesti u mesnoj zajednici “Dositej Obradović”. Predavanje je održao dr Dragan Ilić, spec. ginekologije i akušerstva Dispanzera za žene. Predavanju su prisustvovale članice aktiva žena “Dositej Obradović” kao i sve zainteresovane sugrađanke.

“Samo polovina žena od pozvanih se odazvalo na skrining i među tim ženama smo otkrili devet karcinom. Problem je što se u toj drugoj polovini koje se nisu odazvale statistički može očekivati da osam žena ima rak dojke a da to ne znaju. Te žene su dobile poziv na kućnu adresu, imale su svoj termin, na prijem kod lekara se ne čeka duže od 5 do 10 minuta, i nisu došle. Mi još uvek nemamo izgrađenu svest o značaju preventivnih pregleda”, istakao je dr Ilić

Scroll to Top