STERILIZACIJA PRIBORA ZA ISHRANU BEBE

Priprema za sterilizaciju

Pribor koji se koristi treba isprati vrućom vodom a flašice i poklopce oribati četkom za flašice, dobro isprati i staviti na sterilisanje. Ako se koriste gumene ili silikonske cucle, treba ih okrenuti naopako i dobro otkloniti ostatke mleka.

Ako mama doji bebu steriliše se pumpica za izmazanje, flašica za prikupljanje i posuda za odlaganje mleka do eventualne upotrebe (frižider, zamrzivač). Ukoliko se za umirivanje bebe koristi cucla-varalica i nju treba sterilisati, zapravo dobro je imati ih više komada. Ukoliko se beba hrani adaptiranim mlekom, sterilišu se flašice, poklopci i cucle.

Načini sterilizacije

Sterilizacija parom pomoću uređaja napravljenih specijalno za bebine flašice. Flašice takođe možete sterilisati iskuvavanjem tako što ćete ih upakovati kao zavežljaj u tetra pelenu (zbog kamenca) i u posudi određenoj samo za to kuvati oko 10 minuta od momenta ključanja. Cucle je dovoljno kuvati oko četiri minuta. Sterilizacija se radi svakodnevno kako se beba ne bi inficirala korišćenjem higijenski neispravnih flašica i cucli, i to od trenutka kada počne da koristi navedenu opremu. Ovome se kasnije pridodaje i glodalica za zubiće te igračke koje bebe neprestalno guraju u usta.

Kada prestati sa sterilizacijom

Kada beba počne da sedi samostalno, a to je oko šestog meseca, preporučuje se postepeno uvođenje čvrste hrane, pa će se sav pribor iz kojeg beba jede i pije (tanjirići, činijice, kašičice, čaše, šolje) prati na običan način – tečnošću za sudove i toplom vodom ili u mašini za sudove, kao i za odrasle.

Scroll to Top