ŠTA ĆETE DANAS UČINITI ZA ZDRAVLJE VAŠIH GRUDI?

ŠTA ĆETE DANAS UČINITI ZA ZDRAVLJE VAŠIH GRUDI?

Okrobar je mesec kada se na međunarodnom planu obeležava mesec borbe protiv raka dojke. Obeležava se širom sveta da bi se ukazalo na značaj prevencije i ranog otkrivanja ovog oboljenja.

Rak dojke zauzima vodeće mesto među malignim oboljenjima kod žena, kako u nerazvijenim, tako i razvijenim zemljama sveta, dok je smrtnost usled ovog oboljenja daleko veća u nerazvijenim zemljama zbog nedovoljno razvijene društvene svesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja ovog oboljenja.

Uzroci koji dovode do nastanka ovog oboljenja su različiti: nasledna predispozicija, rana prva menstruacija, kasna menopauza, fizička neaktivnost, neregulisana telesna težina … Primarna prevencija podrazumeva promociju zdravih stilova života i svih onih mera koje preduzimamo da bi unapredili naše zdravlje. Ove godine međunarodni mesec borbe protiv raka dojke se odvija pod sloganom “Šta ćete danas učiniti za zdravlje vaših grudi?” Akcenat se stavlja na: fizičku aktivnost, pravilnu ishranu i regulaciju telesne težine.

Sekundarna prevencija podrazumeva otkrivanje bolesti u ranoj fazi, najčešće se sprovodi putem nacionalnih skrining programa. Dom zdravlja “ Dr Boško Vrebalov “ je uključen u Nacionalni program borbe protiv karcinoma dojke od februara 2014. godine. Skriningom su obuhvaćene žene dobi od 50- 69 godina. Najčešća korišćena skrining metoda je mamografija. “Upravo se ultrazvukom mogu otkriti promene na dojci koje iziskuju dalju dijagnostiku, odnosno mamografiju. U praksi postoje dve vrste ispitivanja odnosno skrininga: oportuni, na koji žene dolaze same po sopstvenom nahođenju, i organizovani koji se obično pokreće na državnom nivou. U ovaj projekat su uključeni Dom zdravlja sa svojimm Preventivnim centrom i Savetovalištem za žene, radiološko i hirurško odeljenje zrenjaninske bolnice, Klinički centar Vojvodine u Novom sadu i Zavod za javno zdravlje. Skrining smo otpočeli 8. februara i do kraja septembra pozvano je ukupno 2705 žena. Odazvalo se njih 1069, a od tog broja njih 668 je pregledano mamografom. Podaci govore da se odazvalo oko 39% žena i to nije zadovoljavajuć broj”, kaže dr Gordana Marković, načelnica Dispanzera za žene Doma zdravlja “Dr Boško Vrebalov”.

Kako bi obeležili ovaj mesec borbe protiv raka dojke, zrenjaninski Dom zdravlja, Srednja Medicinska škola i Crveni krst Zrenjanina organizovali su akciju u centru grada gde je rađena anketa o informisanosti naših sugrađanki o prevenciji karcinoma dojke i deljen je promotivni materijal. Ovom prilikom zaposleni u Domu zdravlja apelovali su na naše sugrađanke da se odazovu na pregled, jer rak dojke je izlečiv samo ako se otkrije na vreme.

Scroll to Top