SMIRIVANJE BEBE

Dobro je znati da novorođenče nije naviknuto na život van materice, pa je njegovo ponašanje nasumično i nepredvidivo. Reaguje na ono što trenutno oseti. Može da se zaplače iznenada, iz vama nepoznatih razloga, i iznenada prestane da plače.

Evo nekoliko načina na koje možete da pokušate da utešite bebu:

  • Dodir „koža na kožu“ deluje „čarobno“ i umirujuće. To je najbolji put do smirenja.
  • Podignite bebu uspravno i oslonite na levu stranu grudnog koša u položaj kao za podrigivanje, na taj način se potpomaže varenje mleka što vodi i smirivanju. U ovom položaju beba čuje poznati ritam otkucaja srca. Bebu možete okrenuti i na stomak dok je u vašim rukama, nežno joj trljati leđa.
  • Možete probati sa tihom umirujućom muzikom. Ili pak sa nekim od zvukova kao što je zujanje aspiratora, ventilatora, usisivača…
  • Pomaže i šetnja sa bebom u nosiljci, marami ili korpi. Ovi pokreti su bebi poznati još iz stomaka i to može delovati umirujuće.
  • Izbegavajte često hranjenje, jer to može učiniti da se bebi prepuni stomačić, što izaziva nadutost (bolove i grčeve). Trebalo bi sačekati da prođe najmanje dva do dva i po sata od od početka prethodnog obroka.

Sve ste isprobali, ništa ne pomaže, beba i dalje plače, nahranjena, presvučena, podrignula, ušuškana, spustite je u krevet na neko vreme, 10 -15 minuta.

Može se desiti da ste pod stresom, beba nikako da se smiri, gubite strpljenje… Spustite bebu na bezbedno mesto i zamolite ukućane da je pripaze, a vi se prošetajte, to će vam pomoći da se smirite.

Upozorenje!NIKADA ne drmusajte bebu!

Scroll to Top