ŠIROKO POVIJANJE DA ILI NE?

Poslednjih godina roditelji sve češće pitaju treba li bebu široko povijati (pelena + dve tetra pelene) ili ne, pri čemu se pozivaju na iskustva roditelja iz evropskih zemalja, Amerike, Kanade, uz komentare da u svemu kasnimo, pa, eto, i u tome. Najgora varijanta neukih roditelja je odustajanje od širokog povijanja, navodno da im se dete ne muči, a da se pre toga nisu konsultovali sa stručnjacima.

Glavni razlog širokog povijanja jeste naša genetika, jer podaci govore da se u našem podneblju javlja relativno veliki broj razvojnih poremećaja kukova, odnosno isčašenih kukova (a četiri do deset puta češće je kod devojčica).

Široko povijanje je preventivna mera koja povećava mogućnosti da se kukovi pravilno razvijaju te ga treba primeniti i tako raditi do navršena dva meseca. A tada se radi ultrazvuk kukova koji će utvrditi pravo stanje zgloba.

Sistematsko praćenje dinamike razvoja kukova važno je za rano otkrivanje poremećaja, njegovo lečenje i uspostavljanje dobre funkcije zgloba. Zato ne treba zanemariti široko povijanje, naročito kod beba rođenih sa rizikom, a mišljenje lekara treba da bude putokaz, jer svaka beba je različita u svakom u pogledu, pa i u razvoju kukova.

Scroll to Top