SKRINING RAKA DOJKE

SKRINING RAKA DOJKE

[slideshow_deploy id=’872′]

6. februara u Domu zdravlja “Dr Boško Vrebalov” otpočeo je skrining raka dojke. To je Nacionalni program koji ima za cilj smanjenje procenta oboljevanja i smrtnosti žena od ove maligne bolesti na teritoriji naše države. Zrenjanin je jedan menju prvim gradovima koji su prihvatili da rade skrining a u ovaj program uključeni su i Zavod za javno zdravlje Zrenjanin, Opšta bolnica “Đorđe Joanović” i Opština Zrenjanin.

Rak dojke je zloćudna izraslina koja nastaje kada normalne ćelije počne da se ubrzano umnožavaju i uništavaju okolno zdravo tkivo dojke, a kasnije i druge organe.

Rak dojke se najčešće javlja kod starijih žena koje:

  • imaju najbliže srodnice (majka, sestra, tetka, baka) obolele od ove bolesti;

  • su prvu menstruaciju dobile pre 12. godine, i poslednju imale posle 50. godine;

  • nisu rađale ili su imale prvi porođaj posle 30. godine života;

  • duže vreme koriste hormonsku terapiju, alkohol i duvan;

  • su gojaznije i fizički neaktivne.

Rak dojke je zloćudni tumor, koji ukoliko se otkrije u ranoj fazi može biti poptpuno izlečen. Republika Srbja je započela program za rano otkrivanje raka dojke, skrining mamografijom, koji je besplatan za sve žene starosti od 50. do 69. godine. Skrining podrazumeva pregled na izgled zdravih žena, bez prisutnih simptoma i znakova bolesti, kojim se mogu otkriti rane promene u tkivu dojke, kada je efikasno lečenje moguće.

Mamografija predstavlja rendgenski pregled za otkrivanje promena u dojci, koje se ne mogu napipati ili otkriti drugim vrstama pregleda. Ukoliko se rak dojke otkrije u ranoj fazi, veća je šansa za izlečenje primenom poštednih hirurških metoda, oporavak je brži, a kavalitet života je bolji nego kod žena kod kojih se bolest otkrije u kasnijim fazama. U mamografiji se koriste male i neškodljive doze zračenja.

Skrining se obavlja po to tačno utvrđenom redosledu poziva žena, svaka žena koja je obuhvaćena skriningom biće pozvana putem pozivnog pisma koja se šalju poštom i na ženi je da odluči da li će učestvovati u skriningu ili ne. U pozivnom pismu naznačeni su datum i vreme kada bi trebalo da se javi u Dispanzer za žene u zrenjaninskom Domu zdravlja odakle će biti poslata na zakazan termin za mamografiju u zrenjaninsku Opštu bolnicu. Jedan ciklus skrininga traje dve godine i u tom periodu biće pregledane sve žene koje po propisanim uslovima mogu biti deo skrininga, a nakon toga kreće se sa novim ciklusom mamografskih pregleda istih žena kako bi se utvrdilo da li je u međuvremenu dolazilo do nekih promena u tkivu dojke.

Scroll to Top