Škola za trudnice

Adresa: dr Emila Gavrila 25, Zrenjanin

Telefon: 023/564-532

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu žena (Dispanzer za žene) od decembra 2012. godine organizovan je program psihofizičke pripreme trudnica za porođaj.

Zadatak i cilj Školice je da:

  • na najbolji način pripremi trudnice za porođaj
  • nauči trudnice da prate faze porođajai aktivno učestvuju u njima
  • da se po završetku školice osećaju sigurno, da bez straha i panike rode svoju bebu
  • savladaju sve potrebne veštine u vezi sa negomi ishranom novorođenčeta

Psihofizička prirema podrazumeva dobru koncentraciju, uspešnu relaksaciju i primenu određenih tipova disanja koje trudnice uče, kroz vežbu usvajaju i na kraju primenjuju. Kroz program Školice, trudnice se pripremaju i za prve korake materinstva, za period koji ih čeka posle porođaja, a to je dojenje, kao i problematika koju ono nameće. Majke se moraju izboriti sa problemom i prvom preprekom na koju naiđu kada započnu proces dojenja (položaj deteta prilikom dojenja, ispadanje bradavice, pojava ragada, zastoj mleka ili upala grudi, opterećenost ceđenjem).

Ovo bi značilo da je škola za trudnice prva karika u lancu koji daje doprinos podizanju svesti o značaju dojenja.

Da bi trudnica mogla da prisustvuje ovom programu mora ući u 28. nedelju trudnoće i imati odobrenje od ginekologa koji vodi trudnoću (prijava od 20. nedelje trudnoće- zbog formiranja grupa)

Grupe se formiraju u zavisnosti od broja prijavljenih trudnica.

Psihofizička priprema trudnica za porođaj je organizovana dva puta nedeljno. Prijavljivanje za pohađanje Školice za trudnice je putem telefona 023/ 546-532 ili ličnim dolaskom.

ŠKOLA ZA TRUDNICE

ŠKOLA ZA TRUDNICE

U okviru Dispanzera za žene Doma zdravlja “Dr Boško Vrebalov” u Zrenjaninu radi Savetovalište za trudnice gde buduće mame mogu pohađati školu za psihofizičku pripremu za porođaj. Od decembra 2012. godine kroz Savetovalište za trudnice je prošlo više od 150 trudnica. Na ovom programu rade tri medicinske sestre koje su prošle posebnu obuku za rad u ovoj kategoriji. Škola ima program sa idejom da trudnice u potpunosti pripremi za porođaj i prve dane provedene u kući sa bebom, kako u fizičkom tako i u psihičkom smislu. Buduće mame uče kako da vode računa o sebi tokom trudnoće (zdrava ishrana, higijena, nega kože, zuba…), kako da se ponašaju tokom porođaja da bi sebi i bebi obezbedile što lakši i kraći porođaj i nakon toga kako da brinu o bebi i sebi kad dođu kući (nega rane kod majke, nega grudi i bradavica, pravilno dojenje, nega pupka kod bebe, pravilna ishrana porodilja…). Osnovni cilj je da trudnice ovde steknu veće samopouzdanje i na taj način eliminišu strah koji je u većini slučajeva prisutan, pre svega kod prvorotki.
Prijava za pohađanje ove škole mora da započne pre napunjene 28 nedelje trudnoće, trudnica je u obavezi da donese izveštaj lekara koji mora sadržati podatak da li je trudnoća rizična, jer se na osnovu toga određuju fizičke vežbe, a izuzimaju se vežbe napinjanja. Pohađanje Savetovališta potpuno je besplatno, a časovi se održavaju dva puta nedeljno po sat vremena. Zainteresovane trudnice mogu se prijaviti lično na šalteru Dispanzera za žene ili pozivanjem brojeva 023/564-532.

 

Scroll to Top