SIMULACIJA SAOBRAĆAJNE NESREĆE

Povodom obeležavanja Dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda u Poljoprivrednoj školi Zrenjanin izvedena je simulacija saobraćajne nesreće. Simulaciju je organizovala Kancelarija za mlade uz podršku Grada Zrenjanina i saradnju Službe hitne medicinske pomoći, Vatrogasno-spasilačkog bataljona, Saobraćajne policije i Crvenog krsta. Pre pokazne vežbe organizovana je i edukativna radionica Saveta za bezbednost saobraćaja, predstavnika Saobraćajne policije i Crvenog krsta za sve učenike srednjih škola. U dvorištu Poljoprivredne škole potom je izvedena  simulacija saobraćajne nesreće.

Scenario nesreće bio je: nakon sudara dva putnička vozila prouzrokovanog od strane mladog i pod dejstvom alkohola, neiskusnog vozača, a po pozivu očevidaca, na lice mesta izlaze ekipe Hitne medicinske pomoći i Saobraćajne policije, potom Vatrogasno – spasilačke jedinice i druge potrebne službe.

U ovoj simulaciji učenici su mogli da vide pravilne postupke koje bi oni koji se zateknu na mestu nesreće trebalo da primene do dolaska gore navedenih službi, a zatim i konkretne postupke pripadnika pomenutih službi.

„Napominjem da smo se potrudili da ova pokazna vežba verno oslika stvarna dešavanja na terenu. Posebno ističem rad kompletne ekipe Hitne pomoći a naročito postupak i požrtvovanost dr Tamare Medić po kojoj je padalo staklo, letele varnice i opljici jer se tokom cele „operacije“ sečenja krova i razbijanja stakala nalazila u smrskanom automobilu ukazujući pomoć povređenom. Doktorka je na najverniji način pokazala svim prisutnima zbrinjavanje povređenih u takvim uslovima, jer ekipe Hitne pomoći baš tako i baš na taj način postupaju i rade na samom terenu!“, izjavio je Putić Goran, glavni tehničar Službe hitne medicinske pomoći.

Ova akcija pod nazivom „Zaštiti sebe i druge, poštuj propise“ Kancelarije za mlade, ima za cilj prevenciju i podizanje svesti mladih o saobraćajnim nezogdama i bezbednosti učesnika u saobraćaju, kao i vrlo jasnu sliku koliko je važno poštovati saobraćajne propise.

Scroll to Top