DOLAZAK KUĆI IZ PORODILIŠTA

Paniku i strah koji se javlja kod roditelja kada svoju prvu bebu dovode kući iz porodilišta nemoguće je izbeći, ali neonatolozi kažu da nema razloga za brigu ukoliko se pridržavaju uputstava koje mama i novorođenče dobiju na otpustu iz bolnice.

U čemu izneti bebu iz porodilišta?

Ovo je često prva nedoumica sa kojom se susrećete kada dođe vreme da napustite porodilište. Prva bebina vožnja, iz porodilišta, ipak je vožnja, pa bi trebalo da mislite i o bebinoj sigurnosti. Danas se preporučuje obavezno korišćenje autosedišta – nosiljke i njegovo pravilno postavljanje. Novorođenče ne smete držati u naručju dok je automobil u pokretu, jer svako naglo zaustavljanje može da istisne bebu iz majčinih ruku.

Šta je potrebno da kupim za bebu?

Sve što je potrebno za dolazak prinove trebalo bi pripremiti pre porođaja, već početkom trećeg tromesečja trudnoće, dok vam stomak još dopušta lakše kretanje, a neretko mališani nenajavljeno porane nekoliko nedelja.

Koliko pelena i benkica treba kupiti, kako pripremiti sobu, kadicu za kupanje, koje flašice, cucle…. neka su od pitanja koja u panici postavljaju budući roditelji. Za izlazak iz porodilišta i prve bebine dane neophodno je obezbediti: do 10 tetra pelena, nekoliko švedskih pelena, peškir za kupanje. Benkice – bodi, kapice, čarapice, portikle, zeke i štrample kupiti po dva para u različitim veličinama (spisak neophodnih stvari nalazi se na sajtu Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov). Svu kupljenu ili pozajmljenu odeću, pelene i peškire za bebu potrebno je oprati na 95º C bez stavljanja omekšivača i nakon sušenja ispeglati.

Set za obradu pupčane rane donosi patronažna sestra.

Kako da pripremim prostor?

U prvih mesec dana života beba je najosjetljivija na delovanje okoline, zbog toga se treba pripremiti za dolazak novorođenčeta u dom!

Po dolasku kući bebu treba da čeka čista, topla soba (temperatura 22 C), posetljina u krevecu, pelene, benkice u više veličina i sve neophodne stvari za higijenu i ishranu.

Prostor u kome će novorođenče boraviti treba da ima odgovarajuće higijenske uslove, soba da je sunčana i svetla, bez vlage, bez cveća i duvanskog dima.

Pult za menjanje pelena ili neka slična površina, ormarić ili fioke za bebinu odeću treba da su na dohvat ruke a neizostavni deo sobe je krevetac. Njega postaviti uz roditeljski krevet. Treba da bude dovoljno odvojen da se priđe bebi ali ne previše, kako bi majka videla lice svog deteta. Ne bi ga trebalo postaviti ispod prozora niti da je iznad njega postavljen krupan nameštaj i dovoljno ga udaljiti od izvora toplote. Kako dete najviše vremena provodi u krevecu neophodno je obratiti pažnju na izbor dušeka i posteljine koja treba da je od prirodnih materijala. Plišane igračke kao i predmete kojima beba može da se povredi ne treba stavljati u krevetac. Postavljanje termometra kod kreveca je najednostavniji način provere temperature sobe.

Higijene dečije sobe je izetno važna i najbolje se održava svakodnevnim vlažnim prebrisavanjem bez hemikalija!

U sobi može biti prisutna tiha, prijatna muzika a noću diskretno svetlo!

Iskoristite svaki trenutak da “pričate” sa vašom bebom! Govorite joj lepe reči, mazite je, nežno dodirujte! Radujte se svakom “poslu” oko vaše bebe!

Scroll to Top