RAMPA I ELEKTRIČNI STO ZA ŽENE SA INVALIDITETOM

RAMPA I ELEKTRIČNI STO ZA ŽENE SA INVALIDITETOM

Postavljanjem prilazne rampe i nabavkom električnog stola Savetovalište za žene u zrenjaninskom Domu zdravlja postalo je pristupačno i ženama sa invaliditetom kao i trudnicama i starijim ženama sa otežanom motorikom. Na ovaj načim one će biti u mogućnosti da ostvare svoje pravo na osnovnu zdravstvenu zaštitu.

Tokom devet meseci od kad je počela ova akcija izgrađena je prilazna rampa i sakupljeno 280.000 dinara za nabavku električnog stola. U ambulanti u kojoj se nalazi novi sto donet je i prenosivi ultrazvučni aparat tako da žene sa invaliditetom sada mogu da dobiju kompletnu uslugu Savetovališta za žene i da se uključe u skrining raka grlića materice. “Skrinin će naknadno biti organizovan za sve one žene sa invaliditetom koje do sada nisu mogle da dođu. Zbog prirode njihovog problema skrining za njih biće organizovan subotom, jednom mesečno. One će putem telefona dobijati pozive, a redosled ide po godištima”, rekla je dr Gordana Marković, načelnica Dispanzera za žene.

Inicijativu za opremanje Savetovališta za žene pokrenuli su Udruženje paraplegičara Banata, Ženska odbornička grupa i Zrenjaninski edukativni centar a njima su se pridružili i odbornici zrenjaninske Skupštine. “Zahvalna sam u svoje i ime svih žena sa invaliditetom svima koji su pomogli da Dispanzer za žene za samo devet meseci postane potpuno pristupačan, odnosno onima koji su pomogli da se izgradi pristupna rampa, hidraulični ginekološki sto, prenosivi ultrazvuk, da se obezbedi pristupačna ambulanta i toalet. Sada sve žene sa invaliditetom mogu da dođu i obave sve ginekološke i ultrazvučne preglede”, rekla je članica upravnog odbora Udruženja paraplegičara Banata, Snežana Nikolič.

Uprava Doma zdravlja “Dr Boško Vrebalov” uložila je sredstva i za poboljšanje izgleda i rada u Savetovalištu. “Decenijama unazad ovde ništa nije ulagano, a danas smo ovde da otvorimo rampu za žene sa invaliditetom, stigao je hidraulični ginekološki sto, uređen je unutrašnji prostor Savetovališta, čekaonica je renovirana, presvučene su stolice i ginekološki stolovi, kupljen je CTG aparat, sonda za ultrazvučni aparat, novi računari, klima uređaji i mnogo toga je urađeno od početka godine. Najveći deo sredstava je izdvojila lokalna samouprava a i donatori su pomogli”, rekao je direktor Doma zdravlja, mr Miodrag Subić.

Scroll to Top