PUTNA APOTEKA

Iako danas retko ko letuje na mestu gde je medicinska pomoć teško dostupna, kada se kreće na godišnji odmor, putna apoteka je neophodan deo prtljaga. Ponesite najnužnije lekove i pomoćna sredstva misleći na svaku opasnost i neprijatnost koja bi mogla da zadesi članove porodice. Lekove spakujete u posebni torbu, pravilno označene, u kutiji s uputstvom i neka vam budu nadohvat ruke. Ipak, vodite računa da nisu dostupni deci.

Putovanje

Ako neko u porodici loše podnosi put, treba da popije lek protiv mučnine  Takođe, treba imati pri ruci neki od lekova protiv bolova.

Na promenu sredine, vode i hrane, prvo reaguje stomak. Zato treba poneti kapsule za regulisanje crevne flore, zatim rastvor za rehidraciju  koji će nadoknaditi tečnost i elektrolite kod povraćanja, opekotina, infekcija.

U slučaju povišene temperature, kojoj su deca naročito sklona, treba da imate toplomer i sredstavo za skidanje temperature.

Promene mogu da izazovu ne samo proliv, već i zatvor, pa je potrebno poneti i lek za olakšanje ovih tegoba.

Alergije
Ako dete ima respiratornu alergiju, ponesite uobičajenu terapiju koju ono koristi. Ako se javi alergija na sunce, prva pomoć su gelovi koji rashlađuju, On može da se koristi i ako dečija koža burno reaguje na ujed komaraca ili drugih insekata.

Povrede
Oderotine, ogrebotine i modrice, sastavni su deo uspomena s letovanja. Zbog toga roditelji ne smeju da izostave sterilnu gazu, zavoj, neki od sprejova koji dezinfikuju, makazice, kremu protiv opekotina, hanzaplast.

Sunčanje
Znamo koliko je teško decu “isterati” iz vode i naterati u hlad. Crvenilo je nekada neizbežno, pa je neophodno koristiti kreme za sunčanje s visokim faktorom zaštite.

Scroll to Top