LOGOPETSKI SET ZA RAZVOJNO SAVETOVALIŠTE

Radio Klik FM pokreće humanitarnu akciju za prikupljanje sredstava za nabavku novog kliničko logopedskog seta za lečenje dece u Razvojnom savetovalištu Doma zdravlja “Dr Boško Vrebalov” Zrenjanin. Postojeći aparat na kome rade logopedi je veoma star i često je u kvaru i po nekoliko puta godišnje.

“Kod postojećeg aparata nisu moguća precizna podešavanja odgovarajućih frekvencija za svaki glas, naročito onih kojih se odnose na glasove visoke frekvencije. Ovo je jako bitno za stvaranja pravilne akustičke slike svakog glasa, da deca sama mogu da uoče suprotnosti. Trebalo bi da tretmani ubrzaju sazrevanje glasova i korekciju pogrešnih izgovora, da dete uči i osvesti pravilan izgovor svakog glasa i razvije fonematski sluh što će kasnije deci pomoći u razvoju sposobnosti čitanja i pisanja. Ali ne samo to, razvija se i semantika. Menjanjem jednog glasa drugim glasom slične akustične strukture menja se i značenje date reči ili cele rečenice koju dete čuje, pročita ili napiše”, navela je Zorica Stevanov, logoped Razvojnog savetovališta.

Savremeni klinički logopedski set poseduje digitalno signalno procesiranje (DSP), a digitalna obrada signala postala je standard u rehabilitaciji slušnih i govorno-jezičkih poremećaja. Vežbanje auditivne pažnje gotovo je nemoguće bez primene elektroakustičkih uredjaja. DSP omogućava brzu i preciznu obradu zvuka gotovo istim kvalitetom i brzinom, pa čak i brže, u odnosu na to kojom brzinom to radi ljudski mozak.

“Novi logopedski set pomoćiće deci da brže savladaju artikulacione problem, razvijaju fonematski sluh i slušnu pažnju koja im je slaba, omogućava im da uoče jezičke elemente koje oni prečuju (veznike, zamenice, predloge, priloge…), odloženo primaju emotivan glas što je važno kod mucanja. Aparat bi deci omogućio smanjenje napetosti u period kada polaze u školu, da brže i lakše povezuju glasove, uočavaju vrstu, redosled i broj glasova u reči, lakše razumeju pročitano… A logopedima bi posao znatno bio olakšan novim aparatom zbog bržeg podešavanja i daleko veće preciznosti”, kaže Stevanov

Scroll to Top