PREVENCIJA RAKA DOJKE

Rak dojke se najčešće otkrije kada je veličine preko dva centimetra i već postoje metastaze. Dijagnoza u kasnoj fazi bolesti, uglavnom zbog nedostatka svesti o potrebi ranog otkrivanja, glavni je razlog za visoku smrtnost od ove bolesti kod nas.

Preporučljivo je da se rak dojke otkrije u što ranijoj fazi, kada su promene neopipljive ili je tumor manji od centimetra. Ako se otkrije u ovoj fazi, uz adekvatnu dijagnostiku i lečenje, šanse za izlečenje i produžetak života daleko su veće nego kada se otkrije u kasnijoj fazi.
Prevencija se svodi na primenu zdravih stilova života i otklanjanje faktora rizika za nastanak mnogih bolesti, pa i raka dojke. To pre svega podrazumeva jačanje fizičke aktivnosti, uvođenje pravilne ishrane, borbu protiv cigareta, alkohola i gojaznosti, samopregledi, preventivni  pregledi kod izabranog ginekologa jednom godišnje, ultrazvuk dojke i mamografija.

S obzirom na to da kod nas svest o preventivnim pregledima i ranom otkrivanju karcionoma dojke nije na visokom nivou, naša zemlja je počela organizovani nacionalni skrining program, pregled dojki mamografijom kod žena od 50 do 69 godina.

Organizovani skrining karcinoma dojke u Srbiji se sprovodi od 2013. godine. Organizovano se pozivaju žene od 50 do 69 godina starosti na skrining mamografiju u Domu zdravlja, odnosno Opštoj bolnici u zavisnosti od toga gde se nalazi mamografska jedinica. Do sada je otkriveno 260 karcinoma u ranoj fazi kod žena koje nisu imale nikakvih simptoma i koje se najverovatnije u tom periodu ne bi obratile lekaru. Žene su posle dodatne dijagnostike dobile adekvatnu terapiju, dalje praćenje i lečenje.

Veoma je bitno da žene brinu o svom zdravlju i redovno rade samopregled dojki. Ova preporuka se odnosi i na one mlađe, kao i trudnice i porodilje.

Potrebno je da žene posmatraju svoje dojke, obrate pažnju na njihov oblik i veličinu, promene na njima, boju kože, izgled bradavica, pojavu iscedaka ili sličnih nepravilnosti i ukoliko primete bilo kakvu promenu, odmah se jave lekaru.

Scroll to Top