POVIŠENA TEMPERATURA

Normalna telesna temperatura čoveka kreće se u rasponu od 36,3°C do 37,1°C. Najniža je ujutro, a najviša u popodnevnim satima. Temperatura kod male dece može biti za oko pola stepena viša od normalnih vrednosti za odrasle.

Povišena temperatura znak je da se telo bori s infekcijom ili nekom drugom bolešću i da imunološki sistem funkcioniše.

Čime se meri telesna temperatura?

Od jula 2012. godine živini toplomeri su zabranjeni za prodaju, preporučuje se upotreba digitalnih ili onih sa galijumom. Ova vrsta toplomera sa zaobljenim vrhom može se koristiti za aksilarno (pazušno) i rektalno merenje, a informaciju o temperaturi dobijemo mnogo brže nego sa živinim toplomerom.

Koja temperatura zahteva skidanje?

Dok telesna temperatura, merena pod pazuhom, ne prelazi 38,5 °C, kod dece starije od šest meseci ne treba je smanjivati, organizam treba da se izbori sam sa bolešću te tako ojača svoj imuni sistem.

Upozorenje! Bebe starosti do tri meseca odmah odvesti kod lekara.

Šta preduzeti?

Ukoliko se radi o novorođenčetu koje ima povišenu temperaturu zbog pretopljavanja, treba ga raskomotiti, a prostoriju u kojoj se nalazi rashladiti na 20 stepeni. Zatim treba vlažiti kožu deteta mlakom vodom, jer isparavanjem voda oduzima značajnu količinu toplote.

Ako dete ima veoma visoku temperaturu, preko 39-39,5oC, odmah ga okupati mlakom vodom. Umesto kupanja može se pokvasiti, tako da koža bude pokrivena kapljicama mlake vode.

NE PREPORUČUJU SE ALKOHOLNE FRIKCIJE!!!

U slučaju da se povišena temeperatura (38,5oC i više) održava, neophodno primeniti lekove za snižavanje, tj. antipiretike. Ovaj postupak može se ponavljati na svakih šest sati (izuzetno na četiri ako lekar preporuči), a kod upornih temperatura preporučuje se upotreba antipiretika u vidu supozitorija zbog značajno brže resorpcije.

Povišena temperatura koja traje duže od tri dana uvek zahteva pregled od strane pedijatra i njegovu procenu o daljim postupcima i lečenju.

Odmah odvedite dete kod lekara ako je:

  • Mlađe od tri meseca i ima temperaturu višu od 38,4°C. Dete ovog uzrasta zahteva hitnu lekarsku intervenciju. Nemojte davati lekove za snižavanje temperature jer tako samo možete otežati postavljanje dijagnoze. Kod ovako male dece najbolje je temperaturu utvrditi rektalnom metodom jer je najpouzdanija.
  • Ako u bilo kom uzrastu dete ima temperaturu višu od 40°C, koju ne uspevate da snizite na raspon od 38,3-38,9°C.
  • Ako mislite da je dete dehidrirano. Simptomi dehidratacije su upale oči, plakanje bez suza, suva usta, suv jezik, suviše uvučena fontanela i suve pelene.
  • Ako je dete previše nemirno ili vam jednostavno ne polazi za rukom da ga umirite. Pod ovim se podrazumeva dete koje, npr. plače satima bez prestanka.
  • Ako sumnjate na meningitis. Simptomi meningitisa su visoka temperatura, ukočen vrat i bol u zadnjem delu vrata, povraćanje, glavobolja i osetljivost na svetlost. Ako pokušate da detetu koje boluje od meningitisa savijete vrat, tj. da bradom dodirne grudi, to vam, zbog ukočenosti vrata, neće poći za rukom.
  • Dete je neuobičajeno pospano i teško ga je održati budnim.
  • Dete ima poteškoće s disanjem ili diše ubrzano.
  • Dete razvija purpurni osip.
  • Uopšte, ako izgleda veoma bolesno.
Scroll to Top