“POPUNIMO PRAZNINE”

“POPUNIMO PRAZNINE”

Svetski dan borbe protiv side obeležava se svakog 1. decembra od 1988. godine. Na ovaj dan iskazuje se podrška za ljude koji su HIV pozitivni i za članove njihovih porodica.Testiranje na HIV je jedini način da se utvrdi da li je neko zaražen HIV-om, uzročnikom side, i trebalo bi da bude sastavni deo brige o zdravlju svakog pojedinca, posebno ako se rizično ponaša. Rano otkrivanje HIV infekcije omogućava pravovremeno lečenje i kvalitetan i dug život osobama inficiranim HIV-om, kao i zaštitu drugih i sprečavanje prenošenja HIV-a sa majke na bebu.

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije i UNAIDS-a, do sada je u svetu umrlo 36 miliona ljudi od posledica HIV-a. Samo 2013.  godine zebeleženo je 1,5 miliona smrtnih slučajeva povezanih sa ovim virusom, a godinu dana ranije 100.000 više. Posebno je zabrinjavajući broj adolescenata, odnosno mladih, starosne dobi od 10 do 19 godina koji su pozitivni na ovaj virus, a kojih ima 2,1 milion.

Od pojave epidemije više od 83 odsto smrtnih slučajeva registrovano je u Africi. U najteže pogođenoj oblasti, podsaharskoj Africi, u urbanim sredinama je svaki četvrti stanovnik inficiran, a 70 odsto novoinficiranih osoba godišnje potiče iz ove regije. Virus se najčešće prenosi seksualnim putem, a nešto ređe zaraženom krvlju, sa zaražene majke na dete tokom trudnoće, porođaja ili dojenja. Virus se ne može preneti uobičajenim socijalnim kontaktima niti putem životinja.

Nacionalna kampanja povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv side u Srbiji je počela krajem novembra i trajaće do sredine decembra, pod sloganom “Popunimo prazninu u znanju, prevenciji i podršci osobama koje žive sa HIV-om”.

HIV infekcija je hronična infekcija s kojom danas može dugo da se živi ako se otkrije na vreme i uz redovno uzimanje terapije. Terapija je u Srbiji besplatna i dostupna svima kojima je potrebna. U Zrenjaninu testiranje na ovaj virus mozete uraditi u Zavodu za javno zdravlje Zrenjanin.

Scroll to Top