OBUKA ZA SAMOPREGLED DOJKI

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke Patronažna služba Doma zdravlja “Dr Boško Vrebalov” održala je obuku i predavanje na temu “Samopregled dojke” u Trskari u Belom Blatu. Predavanju su prisustvovale sve žene zaposlene u ovom preduzeću. Uz video prezentaciju ženama je prestavljena tehnika samopregleda i ukazana im je važnošt na preventivne preglede u cilju što ranijeg otkrivanja raka dojke kad je u najranijoj fazi potpuno izlečiv.

Samopregled dojki, koji bi svaka žena posle 25. godine trebalo da obavlja jednom mesečno, traje svega 15 minuta, a može da sačuva život. Promene zbog kojih bi trebalo da se žena javi lekaru su:

  • prisustvo čvora u dojci ili pazušnoj jami
  • iscedak iz bradavice
  • promena u regiji bradavice
  • promena uobičajenog oblika ili veličine dojke
  • promena boje ili osetljivost na koži dojke
  • smežuranost kože dojke (slično celulitu)
  • nagli bol u dojci ili pazušnoj jami

Rano postavljanje dijagnoze raka dojke, od kojeg svake godine oboli oko 4.000 žena u Srbiji, uvećalo bi šanse za izlečenje u preko 90% slučajeva. Samo ako žena dobro upozna svoje grudi može lekara na vreme da obavesti o svim eventualnim promenama. Svrha samopregleda je isključivo uočavanje promena na dojkama, a ne postavljanje dijagnoze.

Samopregled dojki treba raditi neposredno posle menstruacije, odnosno između petog i desetog dana ciklusa. Tada dojke nisu otečene i tada najlakše mogu da se otkriju promene u obliku i veličini, kao i eventualne kvržice. Samopregled treba da obuhvati, grudi, čitav prostor između dojki i pazuha, čitav pazuh i čitavo poprsje, skroz do ključnih kostiju, odnosno ramenog pojasa.

Ako samopregledom uočite neku promenu na dojci ne paničite. Proverite svoje sumnje kod lekara, koji će vas, ukoliko smatra da je potrebno, upututi na pregled mamografom ili ultrazvukom.