NOVA OPREMA NAKON TRI DECENIJE

NOVA OPREMA NAKON TRI DECENIJE

U okviru obeležavanja Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, gradonačelnik Zrenjanina, Čedomir Janjić, sa svojim saradnicima posetio je Dispanzer za žene Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov“. Tokom prošle godine lokalna samouprava uložila je znatna sredsta u obnovu medicinske opreme Doma zdravlja, obnovljen je vozni park Službe hitne medicinske pomoći nabavkom devet novih vozila a oko dva ipo miliona dinara uloženo je i u nabavku hidrauličnih ginekološkoških stolica za Dispanzer za žene. “U poslednjih 30 godina u ovu ustanovu nije uloženo koliko u poslednje tri godine. Obnovili smo kompletnu opremu uz pomoć donatora i lokalne samouprave. Najveća donacija jeste svakako citološka laboratorija vredna preko četiri miliona dinara, koju smo dobili od Evropske unije” rekao je mr Miodrag Subić, direktor zrenjaninskog Doma zdravlja.

Na inicijativu ženskog dela odborničke grupe grada protekle godine kupljena je jedna hidraulična ginekološka stolica, čime je u mnogome olakšan pregled žena, pogotovo onih sa invaliditetom. Uočivši korist i potrebu za ovakvim stolicama, lokalna samouprava odvojila je sredstva za nabavku jos dve. “Lokalna samouprava ulaže značajna sredstava u zdravstvenu zaštitu. Ova donacija Savetovalištu je počela inicijativom naših odbornica i rezultirala nabavkom prvog stola, a mi smo nakon toga poželeli da obezbedimo još takva dva i tako opremili sve ordinacije za pregled. Lokalna samouprava će u 2016. godini imati još velikih donacija za ustanove zdravstvene zaštite” istakao je Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina.

Osim redovnih pregleda i intervencija u Dispanzeru za žene se svakodnevno radi i skrinig raka glića materice te je nova oprema olakšala i ubrzala preglede velikog broja žena koje svakodnevno dolaze u ovu ustanovu. “Svaka investicija u zdravstvu je dobrodošla, naročito u ovoj oblasti ginekoloških preventivnih pregleda budući da je naša sredina uključena u skrining koji daje veoma dobre rezultate. U poslednjih godinu dana povećan je procenat odaziva žena na skrining u odnosu na prethodnu godinu. Ulaganje u zdravlje se višestruko isplati i to je naša lokalna samouprava uvidela. Sada se naše ginekološko odeljenje u Domu zdravlja može uhvatiti u koštac sa savremenom dijagnostikom”, rekao je dr Predrag Matejin.

Scroll to Top