BUDI ODGOVORNA

BUDI ODGOVORNA

Јubilаrnа, X еvrоpsка nеdеljа prеvеnciје rака grlićа mаtеricе sе оbеlеžаvа оd 24. dо 30. јаnuаrа 2016. gоdinе pod sloganom “Budi odgovorna” u cilju pоdizаnjа svеsti žеnа о rакu grlićа mаtеricе i nаčinimа prеvеnciје. Prеpоznајući znаčај оvе каmpаnjе, Srbiја vеć dеsеti put акtivnо učеstvuје u njеnоm оbеlеžаvаnju.

Organizovani program raka grlića materice može sprečiti do 80% svih slučajeva. Uz to, vakcina protiv infekcije sa Humanim papilloma virusom (HPV) je najefektivnija kada se da adolescentima i može još više smanjiti stopu učestalosti raka grlića materice. Stoga, ako možemo sprečiti skoro svaki slučaj, zašto još uvijek u Evropi 60.000 žena dobije rak grlića mateice, a 30.000 žena umre svake godine? Postoje dva glavna razloga:

  1. Mnoge zemlje još uvek nemaju efektivne programe skininga i programe HPV vakcinacije, pa žene u ovim zemljama nemaju ni pristup ovim programima
  2. U zemljama u kojima preventivni programi postoje, mnoge žene ne shvataju njihov značaj i ne koriste ih.

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice (CCPW) je pokrenuta s ciljem da kroz organizovane događaje skrene pažnju na ovaj problem i podigne svest o raku grlića materice, kao i da pokaže kako može biti sprečen kroz tri (3) osnovne ciljne grupe:

  1. Javnost uopšteno: ljudi moraju zaista razumeti sve koristi skrininga raka grlića materice i HPV vakcinacije da bi mogli pokrenuti ove usluge tamo gde su dostupne,
  2. Zdravstveni radnici: lekari, medicinske sestre i svi drugi zdravstveni radnici moraju da imaju tačne i najnovije informacije o skriningu raka grlića materice I HPV vakcinacije da bi mogli odgovoriti na pitanja svojih pacijenata i ohrabriti ih da koriste dostupne usluge,
  3. Političari: politički lideri moraju biti informisani o svim koristima skrininga raka grlića materice i HPV vakcinacije tako da mogu razumeti značaj postavljanja ovih programa kao prioriteta

Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti. Apelujemo na naše sestre, majke, ćerke, prijateljice, da u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, i da u toku godine odvoje „dan za zdravlje“, kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neku od dostupnih mogućnosti prevencije.

Rak grlića materice, skoro deceniju, predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem u Srbiji. Svake godine se u našoj zemlji u proseku registruju 1.244 novoobolele žene od raka grlića materice, dok 482 žena izgubi život od ove vrste raka, za koju sa sigurnošću znamo da pripada grupi najpreventabilnijih. Naročito zabrinjava činjenica da se Srbija i dalje nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama obolevanja i umiranja od raka grlića materice. Kada je reč o obolevanju od raka grlića materice, Srbija se nalazi na četvrtom mestu u Evropi, posle Rumunije, Litvanije i Bugarske. Nažalost, naša zemlja se po umiranju od ove vrste raka kod žena, nalazi na drugom mestu u Evropi, odmah posle Rumunije.

Istraživanje zdravlja stanovništva Srbije 2013.g pokazalo je da je preventivni pregled za rano otkrivanje karcinoma grlića materice (Papanikolau test) uradilo 57,1% žena životnog doba od 25 do 69 godina (ciljna populacija za rano otkrivanje raka grlića materice). Najčešće preglede Papanikolau testiranjem obavile su mlađe žene, starosti od 25 do 34.godine (70%), a potom žene starosti od 35 do 44.godine života (67%). Primećeno je da sa povećanjem godina života žene ređe obavljaju PAP-a preglede, tako da žene u životnoj dobi od 65 do 69.godina obave ovu vrstu pregleda u oko 30% slučajeva (svaka treća žena). Prema podacima iz Istraživanja zdravlja stanovništva Srbije, najveći procenat žena kod kojih je urađen Papanikolau test zabeležen je u Beogradu (72,5%), u gradskim sredinama (62,3%), stanovnicima iz najbogatijih slojeva (75,9%) i kod visokoobrazovanih žena (74%), a najmanji među stanovnicima Šumadije i Zapadne Srbije (48,9%). Najveći procenat žena je izjavio da je uradio Papanikolau test po savetu lekara (50,6%). Procenat žena koje su obavile Papanikolau test povećao se sa 38,5% u 2006. godini na 57,1% u 2013. godini.

Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, svake godine se u proseku registruju 1244 novoobolele žene od raka grlića materice. Prosečna standardizovana stopa incidencije (na populaciju Evrope) je iznosila 28,4 na 100.000 žena.

Kada govorimo o umiranju, svake godine u proseku 482 žene izgube život od ove vrste raka, za koju sa sigurnošću znamo da pripada grupi najpreventabilnijih. I prosečna standardizovana stopa mortaliteta (na populaciju Evrope) je iznosila 9,7 na 100.000 žena.

Samo tokom 2013. godine registrovano je 1136 novoobolelih žena svih uzrasta od raka grlića materice i standardizovana stopa incidencije (na populaciju Evrope) je iznosila 27,8 na 100.000 žena. Tokom iste godine, 468 žena je u Srbiji umrlo od ove vrste raka i standardizovana stopa mortaliteta (na populaciju Evrope) je iznosila 9,2 na 100.000 žena.

Kada govorimo obolevanju najviše standardizovane stope incidencije su tokom 2013. godine registrovane u Borskom, Jablaničkom, Srednjebanatskom, Pčinjskom i Mačvanskom okrugu, a najniže u Raškom, Južnobanatskom, Severnobanatskom, Zlatiborskom i  Pirotskom okrugu

U Zrenjaninskom Domu zdravlja skrining raka grlića materice radi se već drugu godinu. Tokom 2015. godine 7625 žena pozvano je na skrining od čeka su se 3653 žene odazvale pozivu sto je oko 48%. Kod 60 žena pronađene su promene na grliću materice, odnosno prekancerogene promene, kod njih 6 dijagnostikovan je karcinom a 4 su poslate na dalje lečenje.

U cilju afirmacije celokupnog stanovništva naše opštine i ukazivanja na značaj preventivnih pregleda Dom zdravlja je organizovao niz aktivnosti u okviru Evropske nedelje prevencije raka grlića materice:

  1. Predavanja na temu prevencije i lečenja raka grlića materice zdravstvenim radnicima u Domu zdravlja Zrenjanin, učenicima Srednje hemijske škole “Uroš Predić” i članivama Udruženja žena Gradnulica
  2. Javne akcije podele promotivnog materijala i organizacija brze provere zdravlja na terenima organizovane tokom cele nedelje na punktovima u mesnim zajednicama Veljko Vlahović, Zeleno polje i Centar, Gerontološki klub, Savez gluvih i nagluvih i megamarketi Univer export i Roda.
  3. Poseta gradonačelnika Zrenjanine Čedomira Janjića i njegovih saradnika Dispanzeru za žene

Apelujemo na sve žene koje dobiju poziv za skrining da se jave u Dispanzer za žene zrenjaninskog Doma zdravlja, jer tih deset minuta njihovog vremena, koliko traje uzimanje brisa za dalju analizu, može značiti čitav život.

Scroll to Top