NEŽNIM DODIROM DO BOLJE POVEZANOSTI

NEŽNIM DODIROM DO BOLJE POVEZANOSTI

Patronažna služba Doma zdravlja “Dr Boško Vrebalov” Zrenjanin počela je sa realizacijom nove usluge, a reč je o masaži beba. Obuka je namenjena roditeljima i strateljima beba uzrasta od 0 do 12 meseci, bebama sa smetnjama u razvoju i invalidetom do sedme godine i deci koja su usvojena. Obuka podrazumeva stimulans dodirom i akcenat nije na samoj tehnici već na pristupu bebi. To je nužno za roditelje kako bi se lakše snašli sa novim članom porodice i razumeli njegove potrebe.

Obuka traje pet časova, svake nedelje po jedan čas u trajanju od oko sat ipo. Obuku vodi sertifikovani instruktor/strukovna sestra, a organizovana je kao grupni rad i potpuno je besplatna. Časovi se održavaju u prostorijama Školskog dispanzera (prvi sprat), a prijava za obuku se vrši putem telefonskog savetovališta “Halo beba” na broj  023/511-503.

“Prednosti masaže su razvoj bolje komunikacije sa majkom a naročito sa očevima ili starateljima kod kojih na početku nije razvijena prirodna povezanost sa novorođenčetom kao kod majke. Kroz nežan dodir, masažom se bebi omogućuje bolji san, olakšanje u periodu grčava, lakše povezivanje sa roditeljima, relaksaciju i opuštanje. Masirajući bebu, roditelj uči da prepoznaje potrebe deteta, razlikuje vrstu plača, smanjuje stres i deli sa njom opuštajuće momente”, rekla je Mirjana Savković, strukovna medicinska sestra Doma zdravlja

Osetljivost i odzivnost na potrebe deteta su važni za razvoj deteta. Roditelji treba da imaju dovoljno strpljenja i dovoljno vremena za bavljenje detetom upravo onda kada je dete raspoloženo za učenje i prijemčivo za primanje podsticaja. Cilj je predočiti roditeljima da su tokom prvih meseci lice majke, njen glas, govor i dodir najpodsticajnije i najinteresantnije „igračke“ za odojče. Podučiti roditelje kako da podstiču kontakt očima i da su za to odlične prilike dok se odojče hrani ili kupa. Pomoć roditeljima u uspostavljanju adekvatnog odnosa sa detetom predstavlja najznačajniju intervenciju u ranom razvoju. Emocionalno topla, stalna i senzitivna briga za dete predstavlja osnovni uslov za zdrav psihološki razvoj deteta. Ova nega počinje neposredno po rođenju deteta.

Scroll to Top