NEGA KOSE I TEMENJAČA

Kosa i koža glave novorođenčeta se pere blagim šamponom koji je prilagođen novorođenčetu. Prilikom kupanja dva puta nasapunjate bebi kosu, istrljate pa isperete.

Ne treba da strahujete, frontanela jeste mekana i bebina koža se pomera gore-dole, ali ne može se oštetiti trljanjem. Kad bebicu okupate i osušite peškirom, kosicu, ako je ima, očešljajte četkom sa mekanim dlakama.

Temenjača je seborični dermatitis poglavine – masne žućkaste naslage na glavi.

Koji je lek za suzbijanje temenjače?

U podne natopite bebinu kapicu nekim uljem, stavite je bebi na glavu i držite je sve do večeri. Nakon večernjeg kupanja bebi dobro istrljajte glavicu peškirom i iščetkajte joj kosicu gustim češljem. Ponavljajte postupak sve dok se temenjača potpuno ne povuče. Treba biti uporan jer može da potraje i po nekoliko dana.

Zašto se javlja temenjača?

Temenjača se javlja kod dece koja imaju predispoziciju za to. Temenjača se pogoršava kada se glava znoji pa pazite da se ne pregreva, stavljajte bebu kapu samo kada je zaista neophodno.

Koliko često treba bebi da perem kosu?

Bebinu kosu je dovoljno prati dva do tri puta nedeljno. Ako se bebina kosa masti zbog kapice za spavanje ili izrazito masne kože onda je šamponirajte češće.

Kako da šamponiram bebi kosu?

Pokvasite bebinu glavu blagim mlazom iz šolje. Stavite na ruku kap bebi šampona ili u rukama napravite sapunicu pomoći bebi sapuna. Utrljajte rukama šampon u bebinu glavicu. Dok šamponirate bebu pazite da šampon ne uđe u bebine oči. Isperite detaljno bebinu kosicu blagim mlazom ili sa dve-tri šolje mlake vode. I dok ispirate bebinu kosicu budite pažljivi kako voda sa šamponu ne bi ušla bebi u oči. Najbolje je da stavite ruku na bebino čelo i tako sprečite da voda sklizne do lica.

Scroll to Top