MEDICINSKE SESTRE – SNAGA ZA PROMENE

MEDICINSKE SESTRE – SNAGA ZA PROMENE

Međunarodni dan medicinskih sestara obeležava se svake godine 12. maja u čast rođenja Florens  Najtingjl, koja je zasigurno jedna od najznačajnijih žena u istoriji sestrinstva i medicine. Ona je postavila temelje za ovu profesiju zasnovane na znaju i veštinama. Neka od pravila i metoda rada koje je ustanovila pre više od jednog veka i danas se koriste: obilaženje bolesnika noću, dokumentovanje svih podataka relevantnih za stanje bolesnika, praćenje ishoda u vezi sa bolesnikom, ali i norme za građenje i unapređivanje bolnica. Dala je jedinstven doprinos razvoju ne samo sestrinstva nego i statistike, epidemiologije, javnog zdravlja, drušvenih nauka

Povodom obeležavanja ovog datuma Savez zdrvstvenih radnika Zrenjanin organizovao je svečanu akademiju sa prigodnim zdravstveno-obarazovnim i kulturno-umetničkim programom. Slađana Pejović, viša strukovna sestra Doma zdravlja „dr Boško Vrebalov“ održala je predavanja na temu „Savremeno sestrinstvo-sestrinska dokumentacija i sestrinske dijagnoze“. Kulturno umetnički program pripremljen je u saradnji sa Medicinskom školom Zrenjanin, udruženjem žena „Gradnulički biseri“ i KUD „GIK Banat“, takođe iz Zrenjanina. Ovom prilikom dodeljene su i  Povelje i Srebrni znaci sestrama i tehničarima za zalaganje na radnom mestu.

Povelje su dobili:

  • DZ  Zrenjanin: Erika Ostojić, Nela Ureković, Ivana Golušin, Slobodan Stanić, Vesna Stanić, Omer Zukorlić i Goran Spasić.
  • Opšta bolnica: Dušanka Trklja, Jasmina Engel, Slađana Knežević, Vlastimir Jovanović, Tereza Kerčov, Dalibor Sladojević, Biljana Grujić i Sanja Cvejanov.
  • Zavod za javno zdravlje: Aleksandar Belić.
  • DZ Srpska Crnja: Slavica Buvač.
  • DZ Novi Bečej: Zlatinka Šijačić i Tatjana Štefkić.
  • Banja Rusanda: Ivana Đurić,Suzana Nešić,Dragana Rešin i Ivona Trišić.
  • Specijalna bolnica za plućne bolesti: Milica Vaš.
  • Medicinska škola: Vitomir Vesna, nastavnik zdravstvene nege i Jelena Gađan učenica.

Nosioci Srebrnog znaka su: Klara Šmit, Dom za smeštaj duševno obolelih lica ”Sveti Vasilije Ostroški” Novi Bečej, Milica Masal i Mirjana Stamenić iz Doma zdravlja Zrenjanin i Predrag Bolorin iz Specijalne bolnice za rehabilitaciju Rusanda Melenci.

„Biti medicinska sestra je jedinstven poziv koji traži ono najlepše u ljudskom biću, to je čovečnost i predanost pozivu. Jedinstvena uloga medicinske sestre je pomagati pojedincu, bolesnom ili zdravom, podizati kvalitet života pojedinca i celokupne zajednice. Sestra mora biti emocionalno zrela i stabilna ličnost kako bi mogla razumeti i nositi se sa ljudskim patnjama, hitnim stanjima, zdravstvenim problemima i etičkim dilemama. Mora biti sposobna razumeti pacijentova osećanja, ponašanja u određenim situacijama, mora biti brižna, spremna da prihvati odgovornost, raditi samostalno ali i timski“, istakla je Đurđica Šljapić, predsednica Saveza zdrvstvenih radnika Zrenjanin.

Scroll to Top