KAKO BEBI DATI LEK

Kako da mojoj bebi dam lek?

Za početak sve pripremite (špric ili kašičicu), izmerite količinu leka, ali izbegavajte da to radite pred mališanom. Zatim se malo poigrajte sa bebom, kako bi bila opuštena.

Ukoliko imate nekoga ko vam može pomoći, neka ta osoba stavi bebu na krilo i pokuša da joj odvuče pažnju, a vi joj stavite špric u usta sa strane i lagano ušpricajte lek između obraza i desni, jer će tako najmanje osetiti ukus, a i manje su šanse da ga ispljune.

Ako nemate nikog da vam pomogne bebu umotajte u ćebe ili peškir, jer ća se tako manje otimati. Na kraju joj dajte da sisa ili joj stavite cuclu.

Šta da radim ako beba odbija lek?

Ukoliko beba vrišti i plače kada treba da popije lek pokušajte da pribegnete nekim trikovima kako bi je odobrovoljili:

Pokušajte prvo na neki način da joj odvučete pažnju, pevajte pesmicu, čitajte, gledajte crtani, a kada se malo smiri brzo ušpricajte lek, a zatim joj dajte da sisa ili flašicu sa malo vode ili čaja.

Šta ako beba ispljune ili povrati lek?

Ukoliko vaša beba ispljune, kako vam se čini, čitavu dozu, ako je povrati odmah, ili u roku od 5-10 minuta, ponovo bebi dajte celu količinu leka. U slučaju da povrati nakon 20 minuta, ne treba joj ponovo davati lek, ali treba utvrditi šta je uzrok povraćanja, pa je najbolje pozvati lekara radi konsultacije.

Da li treba da se konsultujem sa lekarom svaki put pre nego što dam bebi lek?

Doziranje leka se menja u zavisnosti od bebine kilaže i lekar će prepisati tačnu količinu koja je potrebna bebi. On će vam reći i kada, tačnije na koliko sati treba mališanu davati lek i toga se strogo treba pridržavati.

Takođe, pročitajte uputstvo na kutiji, a ukoliko vam bilo šta nije jasno pitajte farmaceuta ili pedijatra da vam razjasne nedoumicu.

Šta nikako ne treba da uradim prilikom davanja leka?

  • Nikada nemojte detetu stavljati lek u flašicu ili ga davati dok leži, jer može doći do gušenja.
  • Nikada nemojte davati više leka nego što je propisano i držite ga negde gde neće biti detetu na dohvat ruku.
  • Nikada nemojte davati lek koji je lekar prepisao drugom detetu ili odrasloj osobi.
  • Ako detetu ranije nije određeni lek odgovarao, izbegavajte da ga ponovo koristite.
  • Ako dete ima visoku temperaturu nemojte mu davati više lekova odjednom. Za početak mu spustite temperaturu sirupom i čestim tuširanjem. Tek kada se temperatura spusti možete mu dati lek koji mu je lekar prepisao.

Da li dete može dobiti alergiju na lek?

Može. Mučnina, povraćanje, dijareja, osip na koži i oticanje, mogu biti reakcija nakon uzimanja leka.