HRANIMO SE ZDRAVO

HRANIMO SE ZDRAVO

Oktobra se širom sveta obelažava mesec pravilne ishrane, a cilj ove kampanje je informisanje najšire populacije za sticanje znanja u vezi sa zdravljem i pravilnim navikama u ishrani, formiranje ispravnih stavova i ponašanja pojedinaca, a posebno dece i omladine.

Pravilna ishrana je jedan od najvažnijih činilaca za očuvanje i unapređenje zdravlja. Postoji mnogo načina kojima možemo da poboljšamo kvalitet naše ishrane i tako sačuvamo svoje zdravlje. Važno je da jedemo redovno, i da svakodnevno imamo pet obroka – tri glavna (doručak, ručak i večera) i dve užine između obroka. Od velikog značaja je pravilan izbor vrste namirnica koje koristimo u ishrani, način njihove pripreme, kao i količina pojedinih namirnica koje svakodnevno koristimo u svojoj ishrani.

Savremeni način života doneo je i promenu u načinu ishrane koju karakterišu neredovni obroci, veći unos tzv. brze hrane, manji unos voća i povrća. Takva neadekvatna ishrana i formiranje loših navika u ishrani mladih, a kasnije i zrelih ljudi vode ka narušavanju zdravlja, nepravilnom razvoju i bolestima kojih nisu pošteđeni ni mlađe ni starije osobe.

Svake godine Služba za zdravstvenu zaštitu dece i omladine zrenjaninskog Doma zdravlja organizuje zdravstveno – vaspitne radionice na temu zdrave ishrane i piramide zdravlja u vrtićima Predškolske ustanove Zrenjanin. Ovoga puta održana je radionica na temu “Piramida pravilne ishrane” u vrtiću “Leptirić” sa starijom srednjom grupom i mališanima od četiri do pet godina. U okviru radionice održano je predavanje o kvalitetu namirnica i gde spadaju u piramidi ishrane, a nakon toga organizovan je kviz kao provera onoga što su mališani zapamtili. “Naš cilj je da deci kroz igru približimo neke osnovne principe zdrave ishrane. Ova naša kreativna radionica već dugo daje odlične rezultate kod dece, organizujemo je u svim vrtićima a ujedno je to naš doprinos obeležavanju Oktobra, meseca pravilne ishrane. Za decu je najvažnija raznovrsna ishrana, ali moramo znati i koje namirnice trebamo jesti više a koje manje, i to smo danas naučili našu dečicu”, rekla je Biljana Šari, glavna sestra Službe za zdravstvenu zaštitu dece i omladine.

Scroll to Top