DOJENJE NAJZDRAVIJE ZA BEBU,  NAJBOLJE ZA MAJKU

Priprema za dojenje

Priprema dojki za dojenje počinje u trudnoći. Podrazumeva svakodnevno nanošenje hranljive kreme na kožu areole i bradavice, kao i same dojke. Ako postoji problem ravnih ili uvučenih bradavica, u poslednjem mesecu trudnoće se radi na njihovom izvlačenju i formiranju.

Pre podoja potrebno je izvršiti pripremu dojke. Ona se radi nežnim masiranjem cele dojke i izmlazanjem mleka, dok se ne omekša predeo areole. Izmlazanje se vrši utiskivanjem palca i kažiprsta uz ivicu areole – tamnog kruga na dojci. Na taj način se omogućava da beba pravilno prihvati dojku, odnosno da što veći deo areole bude u bebinim ustima, a ne samo bradavica. Beba se prinosi dojci u momentu kada su usta široko otvorena. To se može postići draženjem uglova usana bradavicom. Obe usne moraju biti izvrnute spolja.

Bebina glavica je blago zabačena, tako da su nos i čelo odmaknuti od dojke, a usta i brada prijanjaju uz nju. Potrebno je da beba drži dojku u ustima i pravi snažne pokrete donjom vilicom. Na taj način izlazi mleko. Zatim sledi gutanje mleka praćeno tihim zvukom koji treba osluškivati.

Majka može zauzeti bilo koji položaj koji omogućava pravilno postavljanje bebe na dojku, a da je za majku relaksirajući, a ne zamarajući. Majka i beba su fizički blisko jedno uz drugo.

Dojenje je prirodan, odgovarajući način ishrane deteta u prvoj godini, koji doprinosi i stvaranju privrženosti između majke i deteta. Učestalost podoja na zahtev bebe je poželjan način dojenja. Kod dece sa malom telesnom masom, izraženom žuticom, podoji moraju biti sa razmakom od dva sata.

Scroll to Top