ZDRAVLJE ZAVISI OD PRAVILNE ISHRANE

ZDRAVLJE ZAVISI OD PRAVILNE ISHRANE

[slideshow_deploy id=’693′]

Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) svake godine 16. oktobra obeležava Svetski dan hrane, ujedno i dan kada je ova organizacija i osnovana 1945. godine. Kampanja Svetski dan hrane 16.oktobar – Oktobar, mesec pravilne ishrane realizuje se na teritoriji Republike Srbije od 2001. godine, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Mnogobrojne predškolske ustanove, škole, deca predškolskog i školskog uzrasta i njihovi roditelji, vaspitači, nastavnici, profesori, zdravstveni radnici i saradnici dali su veliki doprinos uspehu dosadašnjih kampanja.

[slideshow_deploy id=’690′]

Ciljevi kampanje su usmereni na informisanje i sticanje znanja, formiranje ispravnih stavova i ponašanja u vezi sa zdravljem i pravilnim navikama u ishrani najšire populacije, a posebno dece i mladih. Ostvarivanje ciljeva moguće je zajedničkim angažovanjem zdravstvenih i obrazovnih ustanova, uz učešće zaposlenih, učenika i njihovih roditelja, medija (štampe, televizije, radija), društveno-humanitarnih, sportskih, rekreativnih, kulturnih i drugih organizacija i udruženja.

Ove godine Svetski dan hrane, 16. oktobar se obeležava pod sloganom „Zdravlje zavisi od pravilne ishrane“- „Održivi sistem snabdevanja hranom – za bezbednu hranu i pravilnu ishranu“ i usmeren je na jačanje kapaciteta za unapređenje ishrane stanovništva. Cilj je podizanje svesti, širenje informacija i znanja, ali i mobilisanje javnog mnjenja i fondova u cilju unapređenja ishrane stanovništva. Procenjeno je da je u svetu oko milijardu gladnih ljudi koji nije posledica samo slabih prinosa hrane već i visokih cena namirnica, malih prihoda i povećanja nezaposlenosti kao rezultata globalne ekonomske krize.

Pravilna ishrana – šta i kako?

Pravilna ishrana predstavlja ishranu sa niskim sadržajem masti i soli, a bogatu biljnim vlaknima, mineralima i vitaminima, kao i složenim ugljenim hidratima.

Jedan od osnovnih principa pravilne ishrane je raznovrsnost, odnosno svakodnevna upotreba namirnica iz svih grupa. Grupe namirnica i njihov svakodnevni unos se može slikovito predstaviti „piramidom ishrane“:

Osnov su žitarice i proizvodi od njih (3-4 porcije), a prednost imaju proizvodi od integralnog brašna.

Voće i povrće 400 –800 gr. dnevno, a najbolje je jesti ga sveže.

Meso i prerađevine su zastupljeni sa 1-2 obroka dnevno, a prednost treba dati posnim vrstama mesa i ribi. Preporuka je ne više od dva jajeta nedeljno.

Mleko i mlečni proizvodi su zastupljeni sa 1-2 obroka dnevno, a prednost treba dati proizvodima sa nižim procentom masnoće

Masti, ulja i šećer treba koristiti u minimalnim količinama, a prednost dati biljnim uljima.

Povodom obeležavanja Oktobra – meseca pravilne ishrane Patronažna služba Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ organizovala je bazar zdravlja na kojem su patronažne sestre našim sugrađanima merile pritisak i davale savete u vezi sa zdravijom ishranom, dok su deca sa svojim vaspitačicama iz vrtića „Crvenkapa“ organizovala likovnu radionicu i izložbu crteža sa temom šta je zdravo jesti.

 

Scroll to Top