ZDRAVA ISHRANA U BORBI PROTIV ZIMSKIH VIRUSA

ZDRAVA ISHRANA U BORBI PROTIV ZIMSKIH VIRUSA

prehlada 1Sa hladnim danima stižu  grip i prehlada. Klasični simptomi prehlade su zapučen nos, kašljanje, bol u grlu  i mišićima i svi ovi simptomi su prisutni i kod gripa ali jačeg inteziteta. Vreme trajanja prehlade je oko nedelju dana, dok grip može potrajati i dve do tri nedelje.Prehladu i grip uzrokuju virusi. Imuni sistem tada odgovara na nastali problem usled čega dolazi do većeg stvaranja belih krvnih zrnaca koja se bore protiv infekcije. Ukoliko imamo izgrađen imuni sistem prehlada i grip nas mogu lako zaobići.

Korisne bakterije u digestivnom sistemu utiču na vrlo važne delove imunog sistema. Zid zdravog creva prepun je limfocitima koji brane telo od bilo kog napadača. Dokazano je da osobe sa oštećenom crevnom florom imaju manji broj limfocita, što creva čini nezaštićenim i samim tim podložnim raznim virusima. Antibiotici i loša ishrana sa previše prerađenih ugljenih hirata, bez svežeg povrća i voća mogu dovesti do oštećenja crevne flore. Zdrava ishrana mogu mnogo učiniti za vas i vaš imunitet.

Vitamin C može skratiti vreme trajanja prehlade. Uzimanjem 1000 mg na dan na početku pojave simptoma prehlade, prehlada 3smanjuje njeno trajanje za oko jedan dan. Čaša od 225 ml sveže ceđenog soka od pomorandze obezbeđuje 124 mg vitamina C, što može obezbediti potrebnu dnevnu dozu, složićete se, primarna prevencija je najvažnija.Cink je neophodan za ispravno funkcionisanje imunog sistema, on pomaže u zaštiti organizam od prehlade i gripa. Brazilski orah i badem odličan su izvor cinka, 100 g brazilskog oraha obezbeđuje 3 mg do 4 mg cinka,  polovinu dnevne doze. Beli luk je nezaobilazan kod prehlade. Efikasan je u borbi protiv virusa i bakterija. Alicin iz belog luka blokira enzime koji viruse i bakterije osposobljavaju da napadnu i oštete tkivo. Savet je da se beli luk jede u neprerađenom sirovom stanju, da bi se lekovita svojstva maksimalno iskoristila. Čajevi od hajdučke trave, nane i zove mogu da olakšaju simptome gripa. Mešavinu (10 g) ovih biljaka potopiti u 200 ml ključale vode, ostaviti da se ekstrahuje 10 minuta, procediti i piti tri puta nedeljno.

Zimski period nije vreme kada je poželjno držati dijetu. Potrebno je održati  jak imunitet, kako bi se izbegle prehlade i virusi. Redukovana ishrana će pre doneti bolest nego što će proizvesti željeni efekat. Jedite uvek sezonsko voće. U jesen se što više hranite jabukama, kruškama i grožđem. Kada je povrće u pitanju, brokoli i prokelj su odličan izbor. Jaka hrana nije isto što i zdrava hrana!

Najčešća greška koju ljudi čine je da, tokom zime, misle da, ako jedu jaku hranu, time osnažuju imunitet i štite se odprehlada 2 virusa. Ovakva hrana ne mora biti uvek i zdrava, a korisna je samo ukoliko radite težak fizički posao. Bolje bi bilo da jedete laganu hranu bogatu hranljivim sastojcima. A laganom hranom ćete izbeći i pojavu ”zimskih” kilograma.

JABUKE: Obavezno jedite minimum jednu jabuku dnevno tokom cele godine. Zimi, pored nje, unesite dnevno u svoj jelovnik još neko voće.

MANDARINE: Odličan izbor za dopunu jabukama su mandarine. U njima ima dosta vitamina C. Prosečna mandarina sadrži čak 100 miligrama ovog vitamina.

ZAČINI: Začini nas greju i ubrzavaju mikrocirkulaciju, te ih zimi nemojte izbegavati. Konzumirajte ren, ljute papričice, kim. Ovi začini će vam pomoći da se razbudite.

KISELI KUPUS: Ukoliko se konzumira sirov, odličan je izvor vitamina C uz unos malog broja kalorija. Svakodnevno jedite salatu od kiselog kupusa.

prehlada 5MED: Med je, takođe, odličan za uništavanje bakterija i virusa, pomaže kod lakšeg iskašljavanja, a sadrži i kalcijum, magnezijum, natrijum i druge minerale.

ĐUMBIR: Podstiče jačanje imunog sistema i izbacivanje toksina iz organizma. Ima protivupalno delovanje.

BADEMI: Oni su zdravi za čitav organizam, bilo da se adi o koži, zdravlju srca ili imunološkom sistemu. Ove grickalice su jako zdrave jer imaju puno vitamina E, koji se ponaša kao snažan antioksidant.

ZELENI ČAJ: S obzirom da sadrži viši nivo kofeina od same kafe, dobro bi bilo da je zamenite ovim čajem. Uz pomoć njega ćete se razbuditi, biti koncentrisani, rad mozga će biti podstaknut, a ujedno unosite i antioksidans.

ČORBE: Tokom zime konzumirajte što više čorbe, supe i paprikaše. Takođe pijte čajeve i ostale tople napitke.

Scroll to Top