VAKCINACIJOM PROTIV GRIPA

VAKCINACIJOM PROTIV GRIPA

Grip je najrasprostranjenija sezonska zarazna bolest disajnih organa. Obično počinje u oktobru, najviše obolelih je u decembru i januaru, a traje do marta ili aprila. Nemoguće je sa sigurnošću predvideti dolazak virusa u naše krajeve. Vakcinacija je jedna od najsigurnijih mera prevencije od obolevanja.

Svetska zdravstvena organizacija svake godine predviđa najverovatnije uzročnike gripa pa se pred svaku sezonu pravi odgovarajuća vakcina.

Osobe kojima se preporučuje vakcinacija protiv gripa:

  • onima koji boluju od hroničnih bolesti disajnih organa, srca i krvnih sudova, poremećene funkcije bubrega i jetre, malignih oboljenja
  • stariji od 65 godina
  • onima koji su smešteni u ustanovama socijalne zaštite
  • osobe koje rade u zdravstvenim ustanovama, zatvorenim kolektivima (obdaništa, škole, Domovi za stare, kasarne, zatvori)
  • trudnice tokom drugog i trećeg trimestra trudnoće

Nije dovoljna vakcinacija jednom u životu već je potrebna svake godine. Imunitet nakon vakcinacije traje 6-12 meseci. Osobe koje se vakcinišu redovno svake godine primaju jednu dozu vakcine. Najbolje je vakcinisati se pre pojeve gripa jer je potrebno nekoliko nedjelja da se ostvari efekat vakcine, odnosno da se imuni sistem pripremi za borbu protiv gripa.

Osobe koje su u visokom riziku od oboljevanja, a nisu vakcinisane, mogu dobiti vakcinu tokom cele sezone gripa.

Kome se ne preporučuje vakcinacija protiv gripa: 

  • osobama koje imaju izraženu alergiju na belančevine jaja i pilećeg mesa
  • onima sa izraženom alergijom na prethodnu vakcinu
  • osobama sa akutnom infekcijom i povišenom temperaturom

“Reakcije nakon vakcinacije se mogu javiti unutar 24 sata a mogu biti lokalne, u vidu crvenila i bola u predelu uboda i opšte, u vidu glavobolje, lako povišene telesne temperature i malaksalosti. Ove reakcije ne predstavljaju alergiju na vakcinu.

Osobe koje se vakcinišu ne dobijaju grip. U retkim slučajevima može se desiti da osoba oboli od gripa ali simptomi su blaži i komplikacije ređe i minimalne.

Osim vakcinacije preporučuju se i mere preventive: higijena ruku, izbegavati dodirivanje nosa, usta i očiju, izbegavati skupove i zatvorene prostorije, zdrava ishrana bogata vitaminima i provetravanje prostorija”, navela je dr Verica Budimir, načelnica Službe opšte medicine zrenjaninskog Doma zdravlja.

Scroll to Top