VAKCINA PROTIV BAKTERIJE PNEUMOKOKA

U zrenjaninskom Domu zdravlja ove nedelje počela je obavezna vakcinacija protiv bakretije pneumokoka. Prema Pravilniku o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti vakcinišu se deca rođena od 1. januara 2018. godine. “Deca se vakcinišu u tri doze a razmak između doza ne sme biti manji od četiri nedelje. Prva vakcina daje se detetu sa starošću od da meseca, druga doza sa tri ipo meseca a treća u šestom mesecu. Ukoliko roditelji dovedu svoje dete na preventivni pregled u planiranom periodu starosti deteta, to dete će dobiti ovu vakcinu kao primarnu vakcinaciju. Revakcinacija se daje sa navršenih godinu dana života. Vakcine smo dobili u dovoljnoj količini da se pokrije prvi krug vakcinacije dece rođena od početka godine i distribuirane su na svim vacionalnim punktovima. To znači da vakcine ima i u Dečijem dispanzeru kao i u ambulantama u naseljenim mestima, tako da se sva deca vakcinušu istovremeno kako u garadu tako i u naseljenim mestima. Bitno je napomenuti da je prema Pravilniku ova vakcinacija obavezna”, rekla je Slađana Pejović, glavna sestra Doma zdravlja “Dr Boško Vrebalov”.

Vakcina pod nazivom “Synflorix” štiti decu od upale srednjeg uha, bronihtisa, meningitisa, sepse, upale pluća. Od posledica tih bolesti u svetu godišnje umre skoro pola miliona dece mlađe od pet godina.

Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisana je obavezna vakcinacija za svu decu protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize, malih boginja, rubele, zaušaka, virusnog hepatitisa B, oboljenja izazvanih hemofilusom influence tipa B, a sada i oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije.

Scroll to Top