SVAKI ZALOGAJ HRANE UTIČE NA ZDRAVLJE USTA I ZUBA

SVAKI ZALOGAJ HRANE UTIČE NA ZDRAVLJE USTA I ZUBA

Oralno zdravlje se u velikoj meri oslanja na bakterije kao i mnogi drugi sistemi u našem telu. Postoje milioni bakterija koje žive u našim ustima, od kojih su neke dobre a neke loše utiču na naše zdravlje. Ne postoji način na koji se u potpunosti mogu eliminisati loše bakterije u ustima, ali se njihov broj može ograničiti redovnim četkanjem i pranjem zuba. Dobre bakterije pozitivno utiču na naše telo tako što jačaju imuni sistem, dok loše bakterije prouzrokuju karijes i paradontalne bolesti.

“Ono što jedete i pijete, direktno utiče na vas od trenutka kada dospe u usta. Šećer se ne “lepi” za vaše zube i na taj način ih kvare, već kada popijete slatka piće ili jedete šećer i ugljene hidrate, loše bakterije upravo te šećere i skrob koriste kao hranu. To znači da svaki ugljeni hidrat može doprineti kvarenju zuba, čak i hrana koja vama deluje potpuno bezopasno”, kaže dr Snežana Fibišan, načelnice Službe za stomatološku zdravstvenu zaštitu Doma zdravlja “Dr Boško Vrebalov” Zrenjanin. Bilo koja vrsta gaziranih bezalkoholnih pića jako loše utiče na gleđ te se preporučuje da ukoliko ne možete da ih se odreknete, takve sokove pijete na slamčicu da bi što manje imali dodira sa zubima.Princip po kojem loše bakterije rade je proizvodnja kiseline koja uništava gleđ, odnosno omekšava je. To je početak karijesa i ukoliko se ništa ne preduzme, zub će biti sve više oštećen. Onog trenutka kada karijes dotakne sloj ispod gleđi (dentinski sloj) sve brže se širi i na kraju stiže do živca unutar zuba. Upravo zbog toga važne su redovne kontrole kod stomatologa, jer što se karijes ranije uoči, to će šteta biti manja.

Jedna trećina površine zuba nalazi se između zuba i to je područije do kojeg se teško stiže četkicom. Zubni konac je jedini način da se pravilno očisti taj deo zuba.

“Da bi vaši zubi ostali što duže zdravi potrebno je pridržavati se nekoliko jednostavnih pravila: redovno četkanje zuba i čišćenja koncem nakon obroka, koristiti zubnu pastu sa fluoridom i ograničiti unos šećera i ugljenih hidrata što će doprineti očuvanju jake gleđi. Ako niste u prilici da operete zube, možete žvakati zvake bez šećera, jer na taj način podstičete stvaranje pljuvačke koja neutrališe kiselinu. Pijte dosta vode kako bi ispirali usta od hrane”, savet je dr Fibišan.

Zubni karijes je deo života i starenja, ali kvalitetna nega zuba može znatno doprineti oralnom zdravlju. Preventivna poseta stomatologu se preporučuje dva puta godišnje.

Scroll to Top