PUTNA APOTEKA

PUTNA APOTEKA

Na letovanje ne smemo krenuti ne pripremljeni. Krema za sunčanje sa visokim faktorom zaštite za prvih nekoliko dana i ona sa nešto nižim faktorom za naredne dane se podrazumeva. Šeširi i peškiri takođe. Međutim, bez lekova ne bismo smeli poći na put. Navedena lista lekova u nastavku teksta nije obavezna ali je svakako preporučljiva kao prva pomoć ukoliko vas zadesi neka zdravstvena nezgoda koja kasnije može mnogo više da vas košta i zdravlja i novca. Na prvom mestu nemojte zaboraviti zdravstvene knjižice.

  • Tablete protiv povraćanja. One se daju pre puta ili pre deonice puta u koju sumnjate da može izazvati mučninu u vožnji. Nikada se ne daju kada se mučnina već javi jer će usled povraćanja tableta biti izbačena. Deca takođe mogu piti ove lekove ali se o dozi posavetujete sa vašim lekarom.
  • Lekovi protiv bolova i temperature. Sunčanica ili bolovi nakon previše izlaganja kože suncu česti su pratioci letovanja na moru. Uvek treba poneti onu vrstu analgetika koja je već proverena i koju ste vi ili vaše dete već koristili. Deci osim sirupa treba poneti i čepiće (supozitorije) paracetamola. Čepići su veoma važni kada dete povraća ili jednostavno neće da proguta sirup. Naravno, ne treba ih koristiti kada dete ima proliv.
  • Probiotici. Oni su vam potrebni zbog mogućih problema sa varenjem ili u slučaju korišćenja antibiotika. Promenom klime i vode često na odmorima dolazi do stomačnih tegoba i proliva. Tada je pri ruci, pogotovo za dete, dobro imati neki od preparata koji je zamena za infuziju, kao što je na primer „orosal“. Treba ga rastvoriti u vodi, prema uputstvu i davati detetu po malo, ali češće.
  • Lekovi protiv alergije. Oni su vam neophodni jer su moguće alergije usled prašine, sunca, polena ili ujeda insekata. Takođe, mogu da ublaže tegobe kod opekotina koje su izazvane prekomernim sunčanjem. Kada mališana izujedaju dosadni komarci obično sve prođe bez problema, ali ako je svrab nesnosan, a mesta uboda veoma otečena, ne treba oklevati sa davanjem antihistaminika. Dobro je imati i neku kremu za ublažavanje ujeda od insekata.
  • Sprej ili kapi za nos. Promena klime takođe moze izazvati slabije prehlade i kod dece i odraslih. Zapušen nos kod dece i slivanje sekreta u grlo može izazvati ozbiljnije probleme te je dobro koristiti kapi kako bi se preveniralo komplikovanje prehlade.
  • Mast i kapi za oči. Konjuktivitis, posebno kod dece, je česta stvar na letovanjema. Igranje u pesku i diranje očiju prljavim rukama često dovode do upale oka. Međutim nije svako crvenilo konjuktivitis, za to prvo treba isprati oči blagim rastvorom kamilice i ako to ne pomogne i crvenilo traje duže od jednog dana verovatno je u pitanju upala.
  • Kapi za uši. Morska voda, pogotovo deci, može izazvati upalu ušnih kanala koja je uglavom vrlo bolna. Kapi pomažu ali se moraju dozirati prema uzrastu deteta o čemu se morate posavetovati sa lekarom.
  • Pribor za prvu pomoć: sterilna gaza, vata, makazice za sečenje zavoja, gaze…, pinceta za eventualno vađenje trnja ili staklića iz rane, toplomer, hanzaplast, povidon ili hidrogen.
  • Antibiotike ne bi trebalo nositi samoinicijativno, ali se posavetujte sa lekarom da li i šta da ponesete (naročito zbog dece).
  • Hronični bolesnici treba obavezno da ponesu svoje redovne lekove.