PODRŽIMO DOJENJE

PODRŽIMO DOJENJE

Nacionalna nedjelja dojenja u našoj zemlji se obeležava u četrdesetoj nedelji u godini, što simbolično predstavlja trajanje trudnoće, a ove godine je to od 2. do 9. oktobra, pod sloganom “Podržimo dojenje”.

Dojenje je mnogo više od ishrane bebe. Prirodno mleko sadrži hranljive sastojke koji podstiču detetov imunitet, pa dojenje predstavlja prvu imunizaciju odojčeta, koja ga štiti od mnogih bolesti i kasnije tokom života. Kod dece koja se doje manja je mogućnost za nastanak alergija i oboljenja digestivnog trakta. Prirodno mleko čuva vid a dojenje utiče na pravilniji razvoj vilice. Samim činom ovakve ishrane stvara se i posebna emocionalna veza izmedju majke i deteta, razvija se bliskost. Višestruke su koristi i za majku: doprinosi normalizaciji telesne mase nakon porođaja, smanjuje rizik od osteroporoze, malignih oboljenja dojki i jajnika, postporođajne depresije i anemije.

Dragana Boljac sa ćerkom Emom

Patronažna služba Doma zdravlja “Dr Boško Vrebalov” u saradnji sa Dispanzerom za žene ulažu napor tokom cele godine da kroz Školu za psiho-fizičku pripremu trudnica, radionice i individualne razgovore predstave ženama važnost dojenja u prvih šest meseci detetovog života, nauče ih kako se pravilno doji i kako se čuva zdravlje majčinih grudi.

“Ja sam prošla kroz ceo program Škole za psiho-fizičku pripremu trudnica i to mi je mnogo pomoglo i tokom trudnoće i u samom startu kad sam postala majka, pogotovo u vezi sa dojenjem. Svoje dete dojim od petnaestog dana života, pošto na početku nije htela da prihvati da sisa i to je bio mučan proces. Međutim moja upornost i želja da detetu od samog početka života pružim ono najbolje, rezultiralo je prihvatanjem dojenja i uspele smo da uspostavim tu vrstu kontakta. Kroz školicu za trudnice a i kroz neku stručnu literaturu koja mi je bila dostupna shvatila sam koliko je dojenje bitno, i za dete i za mene, u svakom smislu te odustajanje od dojenja nikada nije ni bila opcija”, rekla je Dragana Boljac, učesnica programa Škole za psiho-fizičku pripremu trudnica

Važno je i da se skrene pažnja javnosti na značaj pružanja podrške majkama da obezbede detetu ishranu dojenjem, što u kriznim i vanrednim situacijama može spasiti život deteta, a često i majke

Scroll to Top