„OSMEHNI SE ZDRAVO“

„OSMEHNI SE ZDRAVO“

Nedelja zdravlja usta i zuba u Republici Srbiji se obeležava svake godine tokom treće nedelje maja, kako bi ukazala na značaj oralnog zdravlja i velike zastupljenosti bolesti usta i zuba. Ove godine u periodu od 18. do 24. maja obeležava se XXV Nedelja zdravlja usta i zuba pod sloganom „Osmehni se zdravo“ u organizaciji Instituta za javno zdravlja Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Tokom nedelje zdravlja usta i zuba inteviziraju se aktivnosti na informisanju stanovništva o značaju oralnog zdravlja i merama prevencije, a posebno o potrebi i mogućnostima da se ličnim i kolektivnim angažovanjem i pozitivnim ponašanjem čuva i unapređuje zdravlje usta i zuba. Kampanja ima za cilj da dodatno motiviše pojedince, porodice, zajednice na aktivan odnos prema unapređenju oralnog zdravlja obzirom da oboljenja usta i zuba imaju veliki zdravstven, socijalni i ekonomski značaj te predstavljaju javnozdravstveni problem. Oralno zdravlje ima veliki uticaj na opšte zdravstveno stanje, samopouzdanje, probleme u društvenim odnosima a utiče i na ključnu funkciju – govor.

Prva linija oralne zdravstvene zaštite sprovodi se sa pojedincem kroz prevenciju i odnosi se na sticanje navike pranja zuba i redovne preglede kod stomatologa koji su neophodni već u prvoj godini života. Obeležavanjem nedelje zdravlja usta i zuba jedan je od načina da se podstaknu aktivnosti koje će pomoći da se smanji opterećenje ovim bolestima na nacionalnom nivou. Radeći zajedno možemo ujediniti napore da sprečimo epidemiju karijesa, bolesti desni i gubitak zuba i da pomognemo u održavanju zdravih zuba tokom života. Ovogodišnja tema „Osmehni se zdravo“ naglašava značaj dobrog oralnog zdravlja za svakodnevne aktivnosti kao što su govor i smeh.

Najvažnije preporuke za dobro zdravlje usta i zuba:

  • redovna higijena zuba i usta pravilnom tehnikom uklanjanja naslaga na zubima i odgovarajućim četkama
  • upotreba zubnih pasti sa fluoridima (količina fluora zavisi od uzrasta)
  • odgovarajuća ishrana (nekariogena, abrazivna hrana, smanjenja učestalosti uzimanja hrane i pića između obroka)
  • redovna poseta stomatologu (na svakih 6 meseci)

Stomatološka služba Doma zdravlja „Dr Boško Vrbalov“ uključila se i ove godine u nacionalni program nedelje zdravlja usta i zuba. Stomatolozi obilaze vrtiće u našoj opštini prezentujući najmlađima kroz igru kako da pravilno peru zube i održavaju zdravlje usta i zuba. Tokom protekle nedelje otvoren je i likovni konkurs na kojem su učestvovala deca u predškolskim i osnovnoškolskim ustanovama Opštine Zrenjanin na temu  „Osmehni se zdravo“ a neki od radova istaknuti su u prostorijama Stomatološke službe Dečijeg dispanzera.

Dobro zdravlje usta i zuba je neodvojiv deo dobrog opšteg zdravlja i čini naš život kvalitetnim. Sledeći preporuke i uz malo truda korist je velika: ZDRAV OSMEH.

Scroll to Top