MASAŽA BEBA

Rano detinjstvo je veoma važna faza razvoja. Deca koja osećaju da su voljena, poštovana i da o njima neko brine, imaju najbolji početak. Sve što se događa u tom periodu sigurno će imati uticaj na kasniji život.

Masaža je odličan način uspostavljanja i učvršćivanja veze roditelja sa detetom. Dodir je bebi neophodan, nezamenjiv za razvoj, osećaj sigurnosti i dobro stanje. Zapravo, masaža jača njenu emotivnu povezanost sa roditeljima, popravlja joj raspoloženje, umiruje napetost, jača cirkulaciju, disanje, imunitet, varenje, sprečava i umanjuje bolove koji nastaju zbog grčeva, pomaže pri spavanju. Osim toga, masaža podstiče i obogaćuje roditeljstvo.

Roditelji za masažu biraju vreme koje odgovara i njima i bebi. Soba u kojoj masiramo bebu treba da bude topla (oko 27C). Za vreme masaže nije poželjno uznemiravati onog ko masira a ni bebu. Za masažu koristiti lagana prirodna ulja kako bi ruke klizile po telu. Važno je da ruke budu čiste, nakit skinut, a nokti podsečeni.

U Domu zdravlja „Dr Boško Vrebalov” postoji  obuka roditelja i staratelja za masažu njihove novorođenčadi. Obuka je namenjena roditeljima i starateljima beba uzrasta do 12 meseci, usvojenoj deci i mališanima sa invaliditetom do 7 godina. To je program koji je potpuno besplatan, podrazumeva kvalitetnu i nežnu masažu beba. Obuku u trajanju od 5 sati vodi sertifikovani instruktor, odnosno strukovna sestra, jednom nedeljno, svakog petka na prvom spratu Školskog dispanzera sa početkom u 11 časova.

Prijavljivanje zainteresovanih roditelja i staratelja vrši se na broj telefona: 023/511503 od 7 do 20 časova.

Scroll to Top