MALOLETNIČKE TRUDNOĆE

MALOLETNIČKE TRUDNOĆE

U Domu zdravlja “dr Boško Vrebalov”, Savetovalište za mlade radi punih trinaest godina i u tom periodu organizovane su mnogobrojne radionice, kako grupne tako i individualne kao i vršnjačke edukacije na teme reproduktivnog zdravlja, planiranja porodice, polno prenosivih bolesti, opojnih sredstava… Na žalost ono što u poslednjih nekoliko godina privlači paznju jeste trend porasta maloletničnih trudnoća.

”Devojčice dolaze kod nas na pedrijatrijski pregled i izkažu svoj problem ređe prvi put, već u nekom u narednih dolazaka kod nas, posebno kada mi posumnjamo na trudnoću jer su one u glavnom stidljive. Mi ih tada šaljemo ginekologu i psihologu. Novi zakon koji je usvojen pre neku godinu ni malo nam ne pomaže jer daje mogućnost starijim maloletnicama, onima koje su navršile šesnaestu godinu života, da same odlučuju o prekidu trudnoće bez znanja i prisustva roditelja. Takavi slučajevi onda zahtevaju pravi timski rad gde su uključeni pedijatar, ginekolog i psiholog”, kaže dr Ljiljana Koložvari, pedijatar i koordinator u Savetovalištu za mlade.

trudnica 2Neobaveštenost je najveći problem kod mladih. Oni se informišu od vršnjaka, preko interneta a tek na kraju, uglavnom kad se problem već javi, dolaze kod stručnog lica.” Maloletnice se u glavnom javljaju malo kasnije, kad izostanu možda čak i dve menstruacije tako da obično kasnije dijagnostikujemo trudnoću. Većina njih se opredeljuje za prekid trudnoće, po nekim našim iskustvima oko 90% ne planiranih trudnoća završava se prekidom. Na žalost tek kad se ovako nešto desi, maloletnice počinju da razmišljaju o prevenciji trudnoće i zaštitama pre svega od polno prenosivih bolesti i očuvanju reprodukrivnog zdravlja. Najčešće ostaju trudne iz neobaveštenosti, prvo ne znaju načine zaštite, drugo postoji verovanje da devojka ne može da zatrudni tokom prvog seksualnog odnosa, što naravno nije tačno. Maloletnice koje odluče da zadrže dete pod povećanom je kontrolom. Prvo treba utvrditi da je plod apsolutno zdrav, zatim moguće je da se javi hipertenzija (visok krvni pritisak) i malokrvnost, kao i niz drugih komlikacija te se zato vrši pojačan nadzor nad tim trudnicama. Ako se odluče na prekid trudnoće, on može biti potpuno bezbedan, u smislu da i kasnije mogu ostvariti trudnoću, ali mogu se desiti i komplikacije u smisli krvarenja, infekcija pa i trajne neplodnosti”, ističe dr Ivana Grozdanov, ginekolog i akušer Dispanzera za žene.

Danas mladi, oba pola, u seksualne odnose stupaju mnogo ranije a razlozi su verovatno u radoznalosti i socijalnoj sredini u kojoj odrastaju, ali svakako glavni uzroci su nehat i nemar za sopstveno zdravlje kao i kriza u društvu koja uopšte postoji.

Scroll to Top