GRČEVI KOD BEBA

Pravi uzrok nastanka grčeva kod beba se ne zna, ali postoji nekoliko nedokazanih teorija o uzrocima grčeva:

  • crevni trakt je nedovoljno razvijen i dešavaju se spazmi (grčenja creva)
  • beba halapljio i brzo sisa, naguta se vazduha koji rasteže creva i izaziva nadutost

Kada se javljaju grčevi?

Dve do tri nedelje po rođenju javljaju se periodi uznemirenosti koji obično traju do trećeg a najkasnije do četvrtog meseca života bebe. Javljaju se obično između podoja u popodnevnim satima.

Kako da znam da moja beba plače zbog grčeva?

Beba jako plače, pocrveni u licu, nervozno pomera ruke i noge i grči se. Karakteristično je pomeranje nožica ka stomaku, steže pesnice i pojačava svoju aktivnost. Plač, koji je ponekad potpuno neutešan, može da traje satima.

Šta da radim ukoliko moja beba ima grčeve?

Ako beba plače a zdrava je, nije gladna, žedna ili mokra – to su grčevi. Najvažnije je da shvatite da je u pitanju relativno često stanje koje ne ostavlja nikakve posledice. Sada treba da ohrabrite sami sebe, da ostanete hladne glave i da bez panike, strpljivo dočekate kraj strašnog perioda u vašem životu zvanom „grčevi“.

Uzmite bebu u naručje, nežno je ljuljajte ili je nosite po kući. Bebe vole da osete lupanje maminog srca i to ih smiruje. Masirajte joj stomačić, prethodno namazan sa toplim bebi uljem. Neke bebe se umire tokom vožnje u kolima. Stavite na bebin stomak prethodno zagrejanu pelenu i nežno je masirajte po bolnom predelu pupka. Dajte bebi biljni čaj od komorača i kima koji ublažava bolove prilikom grčeva (razlaže gasove). Preispitajte svoju ishranu ako dojite bebu. Izbacite hranu koja nadima (grašak, pasulj, kupus) smanjite unos gaziranih pića, kafe, čokolade, bibera, ljute paprike, čilija i drugih jakih začina.

Scroll to Top