МЕЂУНАРОДНИ ДАН ФИЗИЧКЕ АКТИВНОСТИ

Светска здравствена организација је установила 10. мај као Међународни дан физичке активности. Обележава се под слоганом “Кретањем до здравља”. Циљ је да се истакну бројне предности бављења спортом и да се укаже на позитивне ефекте редовног вежбања.

Физичка активност представља свако кретање тела које доводи до потрошње енергије ( сагоревање калорија). Брзо ходање, пењање уз степенице, шетња, усисавње , прање прозора, вожња бицикла, пливање, трчање, кошарка, фудбал…

Стручњаци СЗО су се сложили око закључка да је хипокинезија (смањено кретање) постало глобални проблем, који је достигао кулминацију у последњих годину дана услед пандемије коју је проузроковао корона вирус. Физичка неактивност уз неправилну исхрану, нове технологије и урбанизацију представља важан фактор ризика за настанак хроничних незаразних болести, а код школске деце може да утиче  на неправилан развој тела и настанак деформитета.

Ове године Световалиште за младе је обележило Међународни дан физичке активности у Основној школи “ Петар Петровић Његош”. Предавање  је одржала Бојана Томић, главна сестра Саветовалишта, уз помоћ активисткиња Црвеног крста Зрењанин, Сандре Маркучин и Дуње Еремић, иначе успешних младих спортискиња.

Физичка активност није само губљење калорија и јачање мишића, већ и самњење стреса и поправљање расположења. Редовна физичка активност је један од најлакших начина за очување здравља. Унапређује раст и развој деце и младих, повећава самопоуздање, самопоштовање, осећај испуњености и задовољства.

 

 

Scroll to Top